Trenutno se predvaja:
30. december 2020 ob 09:53 Zgodbe

Leto 2020 je bilo prelomno za Slovence v Italiji

Za Slovenci v Italiji je prelomno leto, sta se na zadnjem srečanju strinjala predsednika obeh krovnih organizacij.
Foto: BoBo
Foto: BoBo

Podpis pogodbe 13. julija v Trstu, s katero so se predstavniki držav zavezali k vrnitvi Narodnega doma, se je za vselej zapisal v spomin slovenske narodne skupnosti. Skupni poklon obeh predsednikov držav na bazoviški fojbi in pri spomeniku bazoviškim junakom pa je začrtal novo pot dialoga med manjšino in večinskim narodom. Novi izzivi so zdaj povezani predvsem z mladimi in željo, da bi ohranili korenine v domačem prostoru.

Pogled krovnih organizacij je uprt v prihodnost, v mlade, ki jih bodo v organiziranost manjšine skušali pritegniti z zanimivimi tečaji. V prihodnjih treh letih temu projektu namenjajo 450 tisoč evrov. Predsednica Slovensko kulturno gospodarske zveze, Ksenija Dobrila: "Kako se vodi neprofitne organizacije, pa tudi kako se vključuješ v gospodarska podjetja."

Nove priložnosti vselej ponujajo čezmejna sodelovanja, kar je potrdila tudi zmaga Nove Gorice in Gorice na kandidaturi za Evropsko prestolnico Kulture. Podobna sodelovanja si želijo tudi med Posočjem in Benečijo. Walter Bandelj, predsednik Sveta slovenskih organizacij: "Še posebej na italijanski strani zaradi demografskega padca, posebej Slovencev, potrebni, da se to izdela in načrtuje."

Da zgolj skupno zasledovanje ciljev obrodi sadove se je pokazalo ob podpisu pogodbe o vrnitvi Narodnega doma v Trstu. V ozadju so celoletna pogajanja in tesno sodelovanje s slovensko diplomacijo. Generalni konzul RS v Trstu, Vojko Volk: "6. septembra, ko smo imeli 90-letnico ustrelitve bazoviških junakov, je sodeloval tržaški župan, ki je kot prvi italijanski politik po sto letih rekel, da naši junaki niso bili teroristi. Lahko bi rekel, da je bilo to leto eno najboljših po tistem, ko smo dobili zaščitni zakon."

Letošnje leto je zaznamovala tudi pandemija, ki je ustavila kulturno in družbeno življenje manjšine ter nas spomnila, da prost prehod meje ni samoumeven. Marsikateri obrtnik, gostinec in podjetnik, ki živi od sosednjega trga, je utrpel boleč upad prihodka. Na preizkušnji so tudi politiki. Referendum s katerim so za tretjino zmanjšali število izvoljenih predstavnikov so podprli tudi slovenski volivci, čeprav so si tako zaprli vrata v Rim. Senatorka Tatjana Rojc: "Ljudje danes živijo v drugačni optiki kot pred nekaj desetletji. Ta optika je danes ekonomsko preživetje, je danes razvoj in ni več primarni cilj to, da si Slovenec."

Zagotovitev zastopanosti je ena od pomembnejših nalog manjšine v prihodnjem letu, a vladna večina še ni oblikovala novega volilnega zakona, v katerega bi Slovenci vključili svoj popravek.

Špela Lenardič


Zadnji prispevki