Trenutno se predvaja:
17. maj 2017 ob 13:27Zgodbe

Logout - pomoč pri čezmerni uporabi novih tehnologij

"Kriterij za obstoj težav ni čas, preživet 'online', temveč simptomi in posledice, vidne v življenju 'offline'," pravi strokovna delavka Zala Janežič.
Zala Janežič, strokovna sodelavka izolskega središča Logout, v studiu Radia Koper. Foto: Tjaša Lotrič
Zala Janežič, strokovna sodelavka izolskega središča Logout, v studiu Radia Koper. Foto: Tjaša Lotrič

Svetovalnica deluje v Izoli na Ljubljanski ulici 22.

Telefonska številka: 064 236 516

Računalniki, mobilni telefoni, splet in družabna omrežja lahko bogatijo in dopolnjujejo naše delo in odnose. Na trenutke pa smo lahko pred zasloni preobremenjeni. Čezmerna in neuravnotežena uporaba lahko preide v zasvojenost.

"O odvisnosti od interneta in spletnih tehnologij govorimo, ko človek izgubi kontrolo nad brskanjem po spletnih straneh in ko so posledice vidne že v vsakdanjem življenju, v medosebnih odnosih, delovni učinkovitosti, počutju, soočanju s stresom ... Ko to postane nekakšna strategija soočanja s težavami, oziroma beg iz realnosti," pravi strokovna delavka Zala Janežič iz izolskega središča Logout. Ob tem je treba upoštevati več vidikov. "Težave se začnejo, ko je nekdo pred spletom dlje časa, izgublja zanimanje za hobije in dejavnosti, ki so bile zanj pred tem pomembne. Pogosti so tudi konflikti v družini. Če starši otrokom ali mladostnikom vzamejo računalnik ali mobilni telefon, ti reagirajo zelo burno in napadalno. Tako mladostniki kot odrasli se vse manj družijo oz. le 'online'."

V Izoli že več kot leto ponujajo pomoč tistim, ki imajo težave zaradi čezmerne rabe interneta in drugih sodobnih tehnologij. V središču Logout je doslej pomoč poiskalo več kot 20 oseb. "Večinoma so mladostniki, osnovnošolci zadnje triade in srednješolci, nekaj pa je tudi odraslih," pravi Janežičeva. Pri otrocih in najstnikih se srečujejo predvsem s čezmernim igranjem računalniških iger, uporabo družabnih omrežij in z brezciljnim brskanjem po spletu. "Večina uporabnikov ima nizko samopodobo, soočajo se s konflikti v družini, imajo težave z vrstniki ter šibko socialno mrežo ali pa so osamljeni. Lahko pa so tudi bolj zadržani in jim splet nudi lažjo komunikacijo."

Program pomoči se je v Ljubljani začel pred šestimi leti, v zadnjem času opažajo porast prošenj za pomoč, vse več pa je mlajših uporabnikov, ki imajo že resne težave. Na center Logout se najprej obrnejo starši mladostnikov s težavami, pravi Janežičeva: "Običajno gre za čezmerno uporabo in lahko hitro tudi ukrepamo. Včasih so težave že zelo resne, ker so starši odlašali do konca. Odrasli pa pogosto pridejo sami, ko ugotovijo, da nimajo kontrole nad uporabo spleta."

Programi pomoči so prilagojeni posameznikom. "S svetovalci se uporabniki centra srečujejo tedensko, ob tem si zastavijo cilj, kaj želijo spremeniti. Hkrati delamo z vso družino in skušamo spodbujati mlade k aktivnostim, ki niso povezane s sodobnimi napravami. Organiziramo pa tudi delavnice, na katerih uporabniki spoznajo, kako je čas, preživet pred računalnikom, lahko tudi ustvarjalen. Vsako poletje organiziramo enotedenski odklop, torej počitnice brez računalniških naprav."

Tjaša Lotrič


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki