Trenutno se predvaja:
24. september 2019 ob 13:11 Zgodbe

Manouche s pesmijo Gunca se lunca osvojil jesensko Pesem in pol

Manouche je slovenska glasbena skupina, ki so jo leta 2011 ustanovili frontman Robi Pikl, producenta Marco Grabber in Krešimir Tomec, ki je hkrati tudi basist, harmonikarka in pevka Petra Trobec ter trobentač in pevec Luka Ipavec.
Radio Koper
Pesem in pol na Radio Koper je tokrat odšla skupini Manouche z njihovo Gunca se lunca. Foto: arhiv Radio Koper

Skupina Manouche izvaja electro swing: mešanico elektronske plesne glasbe in tako imenovanega gypsy swinga (francosko manouche), jazzovskega sloga iz dvajsetih in tridesetih let 20. stoletja. Naš sogovornik je bil Robert Pikal, ki je tudi najbolj prepoznaven obraz zasedbe.

Kaj nam poveste za začetek o skladbi Gunca se lunca, očitno je nastala v neki jasni noči?

Mogoče, pri nas imamo zdaj bolj nočne, odkar se je rodila druga.

Čestike, bravo.

Hvala. Mogoče ima inspiracijo tudi to, ki jih je treba v lunci malo zibat. Jaz se moram počasi jo uspavat, kar mi je ratalo že ene 6 krat, priznam.

V vseh teh osmih mesecih.

Porodniška od žene se izteka in bo treba kdaj tudi kakšno krmilo prevzet.

Zagotovo, očiji gredo tudi lahko na porodniško.

Ne vem, če že nisem bil mogoče.

A si že bil na začetku. Da je bilo leto za fante in dekle, še posebej uspešno na koncertnih prizoriščih, tako beremo na spletu, bi katero prizorišče še posebej izpostavili?

V vsakem primeru je lepo imet veliko koncertov doma, bi pa mogoče res izpostavil en lepo povabilo, ki se je zgodilo par mesecev nazaj iz Madrida, kjer smo bili povabljeni kot glavni band za zaključek festivala. Podobna stvar se je zgodila lansko leto s Francijo. Saj veš, prideš tja, se malo treseš, ker ne razumejo nič slovensko, glede na to, da skladbe niso prepesnjene v angleščino in je bil super odziv publike, dva bisa in smo prišli zmatrani, ker leti niso štimali. Seveda vsi odpovedujejo lete. Ampak koncert in vtis je bil enkraten.

Vi pa ponosni, to si res lahko štejete v čast, da ste bili glavna skupina na zaključku festivala? Kako se je reklo, las noces de sam jazz?

Bravo, točno tako ja. Jaz sem že vmes pozabil, ker smo prišli tako zmatrani od teh avionov. Potem so nam jasno odpovedali let tudi za nazaj. Ampak smo nekako si izborili karte, da smo lahko prišli na koncert pri nas v Mursko Soboto, tako da se je super izšlo vseeno.

Vseeno lahko govorimo že o enem posebnem statusu zasedbe Manouche. Kot si omenil lani Francija, letos Španija?

Ja, predvsem si štejem v čast, ker nas velikokrat tudi sami najdejo. Najbrž tudi na podlagi prvih 6 koncertov v Franciji že par let nazaj in…

Dobri ste ampak čemu pripisuješ popularnost skupine in džipsi swinga glede na to, da igrate glasbo, ki se jo je poslušalo pred 2. svetovno vojno?

Ja. morava se zavedat, da je ta zvrst glasbe, ki se jo mi gremo je za manjši krog poslušalcev, se mi pa zdi, da se ta procent malo veča. Jaz mislim, da je predvsem formula, ker ni preveč moderno, ni čisto klubska varianta elektro swinga, kot ga poznamo, Se mi zdi mogoče bolj prijazno za radio, kar imaš priložnost, da te več ljudi spozna in zaradi tega se tudi krog poslušalcev veča, kar je seveda plus.

Tako glasba je igriva, plesna?

To, je kar pomembno ja.

In mi na radiu Koper vas zelo radi vrtimo.

Super, to je lepo slišat. Je pa res, da je tudi krasen band, tako da mogoče na 3. albumu boste zasledili daljše tekste. Sem spraševal zadnjič kolegico iz banda, če se staram in sva se smejala. Vsak glasbenik: Krešo, Luka, Petra, bo kdo prinesel h končni …..

Tudi z oblekami, ki so del nastopa. Prav posebne obleke?

Tudi to je res, čeprav pokrivala niso več obvezna, jaz moram to imet, trobentač se kdaj odloči, basist, pa .. na frizerja.

Smo v svobodni državi, se demokratično odločajo. Ja si mi že ukradel zadnje vprašanje. Oboževalci ne bodo imeli problemov pri izbiri novoletnega darila? Album izide še pred novim letom, smo slišali?

Ja, jaz mislim, da se bom kar držal tega roka. Me je tudi že kaken novinar vprašal, da že dolgo napovedujem ta album. Ampak po pravici povedano, jaz mislim, da v današnjem času, dnevno dobite v uredništvo poplavo novih skladb, se mi zdi, da je boljše, da na tri, štiri mesece daš neko skladbo in s tem napoveduješ album, da te prehitro ne pozabijo. Tako, da mogoče malo daljša pavza med drugim in tretjim. Ampak spet je to prekršek. Jaz sem imel toliko dela tudi za druge, druge avtorje, med drugim tudi eno res veliko zvezdo in je ta projekt vzel malo več časa. Je pa to, kar počnem že celo življenje.

Kdo je bil ta ameriška zvezda, če nam smeš izdati?

Mogoče malo starejši poslušalci in poslušalke – Rick Presley, avtor gremija, ki je v svoji bogati karieri prodal 60 milijonov albumov in je to tudi lepo napisano. V bistvu je ta CD za v vitrinco.

Tako je, veliko, veliko se razdajaš, veliko igraš tudi za druge, v drugačnih stilih, od tega promoviraš glasbo svoje skupine?

Avtorski projekt pomeni, evo tretji album je pred vrati.

Odlično, se že veselimo. Zagotovo se bomo srečali v živo tudi ob predstavitvi tega albuma. Gunca se lunca, to pesem bomo na radiu ves teden pospešeno vrteli zato še enkrat čestitke in hvala lepa za ta kratek pogovor. Prenesite pozdrave ostalim članom zasedbe Manouche in vse dobro družinici, Robert?

Ja, Pavlina je zdaj v prvem razredu, Ilijo pa še čaka, ima še časa.

Uredništvo


Zadnji prispevki