Trenutno se predvaja:
20. julij 2017 ob 17:55 Zgodbe

Naj nas v ogenj v predoru ne preseneti

Kako primerno ravnati v primeru požara v predoru? Spremljajmo signalizacijo, omogočimo dostop gasilcem in se v nobenem primeru ne obračajmo.
Na fotografiji: vhod v predor Trojane med požarom (arhiv MMC RTV Slovenija)

Požari v predorih niso vsakdanji, dobro pa je vedeti, kako se obnašati, če nas doleti tovrstna nesreča. Na ta način lahko rešimo sebe in druge. Bistvene nasvete nam je dal vodja operative v Gasilski brigadi Koper, Sandi Jugovac:

"V kolikor pride v predoru do požara avtomobila, je treba, če se le da, čim prej pripeljati ven iz predora in vozilo ustaviti na varnem mestu na odstavnem pasu. Če pa to ni mogoče oziroma ni več dovolj varno, je treba vozilo ustaviti v najbližji odstavni niši in takoj zapustiti vozilo. V odstavnih nišah so namreč nameščeni gasilni aparati in SOS telefon s povezavo za klic v sili s povezavo do operaterja v nadzornem centru.

Pravilen pristop k gašenju je, da rahlo odpremo pokrov motorja in skozi režo oziroma odprtino usmerimo gasilni aparat, nato spet zapremo pokrov. To lahko večkrat ponovimo, dokler požar ni pogašen.

Če zaradi večje količine dima ali toplote ocenimo, da bo požar težko pogasiti, je treba uporabiti SOS telefon in obvestiti operaterja.

Če pa ocenimo, da je požar že neobvladljiv, je treba nemudoma zapustiti predorsko cev. To naredimo tako, da sledimo označenim smerem izhoda oziroma evakuacije, ki vodijo do prečnikov oziroma prehodov v drugo cev. Ob tem poskrbimo, da enako naredijo vsi prisotni v predoru.

Če smo priča razvitemu požaru v avtomobilu in ocenimo, da predora ne moremo več varno zapustiti, vozilo ustavimo na skrajnem robu vozišča, da zagotovimo možnost neoviranega prehoda intervencijskih služb. Potem nemudoma zapustimo vozilo in sledimo znakom za evakuacijo.

Nikoli in nikdar ne vozimo vzvratno in ne obračamo vozila, ker s tem ogrožamo sebe in druge udeležence v prometu oziroma v predoru.

Bodite pozorni na signalizacijo na portalih predora in če sveti rdeča luč ne nadaljujte vožnje, ampak ustavite ob skrajnem robu vozišča pred portalom in vključite varnostne utripalke, kajti velika verjetnost je, da bodo enako storila tudi vsa vozila za vami."

Nasvet je bil objavljen v oddaji Z vročega asfalta, ki jo pripravlja Branko Laginja. Slišite jo lahko s klikom na fotografijo nad besedilom.


Zadnji prispevki