Trenutno se predvaja:
18. junij 2020 ob 17:27 Zgodbe

"Napad nekaterih medijev je hujši kot tisti napad vojaka."

Plaz obtožb, ki so se po razkritju identitete usule na mladega Tržačana, v katerega je puško uperil slovenski vojak, so spodbudile odločitev, da za RTV Slovenija javno spregovori o vse bolj morečem dogodku.
Ne pripadam nobeni politični stranki in nimam razloga, da bi lagal, je v pogovoru za RTV Slovenija dejal Daniel Malalan. Foto: TV Koper-Capodistria
Ne pripadam nobeni politični stranki in nimam razloga, da bi lagal, je v pogovoru za RTV Slovenija dejal Daniel Malalan. Foto: TV Koper-Capodistria

Daniel Malalan, mladi Tržačan z dvojnim državljanstvom, je v pogovoru z dopisnico Špelo Lenardič zanikal vse obtožbe in ponovil, da je 7. maja z orožjem vanj meril slovenski vojak, misleč, da je migrant.

"Z obraza je bilo vidno, da je razumel, da je zgrešil. Zato nisem hotel v nobeno tožbo, nimam nič proti slovenski vojski, nič proti temu vojaku."

Preiskava še poteka
Incident na meji, v katerega sta bila po pričevanju slovenskega Tržačana vpletena vojaka slovenske vojske, Obveščevalno varnostna služba ministrstva za obrambo še vedno preiskuje. Poročilo o dogodku pričakujejo tako v slovenski vojski kot sam predsednik države in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor. Tako policija kot državno tožilstvo sta zavrnila očitke o vpletenosti v domnevno "insceniran dogodek", kot je incident na twiterju označil premier Janez Janša.

Po namigih, da naj bi šlo za lažno novico, je z željo, da se resnici pride do dna, incident prijavil policiji. Želel je ostati anonimen. Ko pa je na dan prišlo njegovo ime, obtožbe in blatenje, se je odločil javno spregovoriti.

"Jaz imam moja prepričanja, ki so seveda antifašistična. Na tem teritoriju, v Italiji, smo imeli Slovenci 25 let fašizma."

Ne pripadam nobeni politični stranki in nimam razloga, da bi lagal, dodaja. Boli ga, ker so lažne obtožbe prizadele tudi njegove najbližje.

"Mislim, da je bil ta drugi napad s strani nekaterih medijev v slabši kot napad vojaka na začetku."

Ni ga strah, pravi, ga pa nenehno spremljata neprijeten občutek in jeza, ker je bil blatenja deležen s strani matične domovine.

"Hočem, da se zaključi ta zgodba čim prej, gotovo z nekimi opravičili do mene in mislim, da tudi do naše manjšine v Italiji, ker smo zavedni Slovenci." Dodaja: "vsak dan se borimo za slovenski jezik in kulturo."

Špela Lenardič

Z Danielom Malalanom se je pogovarjala novinarka Špela Lenardič.

Zadnji prispevki