Trenutno se predvaja:
4. oktober 2019 ob 10:16 Zgodbe

Nasmejani Boris Cavazza o svojem neverjetnem življenju

Boris Cavazza, igralec in režiser, je letos praznoval 80. življenjski jubilej. Ob tej priložnosti so se mu junija poklonili tudi v Kopru, kjer je Primorski poletni festival pripravil pogovorni večer.

Cavazza je pred 25 leti režiral prvo festivalsko produkcijo, Fojevo Naključno smrt nekega anarhista, kasneje pa še uspešnico Bužec on, bušca jaz.

Sicer pa ga na Primorsko veže najprej njegov rod po materini strani, ki je bil iz Solkana. Čeprav se je rodil v Milanu in tam preživel otroška leta, je kasneje osnovno šolo obiskoval na Primorskem in Srednjo pomorsko šolo v Piranu. Namesto na morju pa je kariero naredil v gledališču, naredil odločilne korake prav v Kopru, ko je v tukajšnjem gledališču ob Marku Marinu spoznal, da je to pravi poklic. Predstave Razbiti vrč se spominja: » To, kar smo takrat doživeli, nismo nikoli več, da so nas gimnazijci zasuli z nagelji in je bil oder pol cvetja. Bilo je neverjetno. Takrat je bila na predstavi tudi moja mama, ki je komentirala, da sicer ve, da si nisem izbral pametnega poklica, da pa je zanimivo.»

Odločitve ni obžaloval. Večino časa je preživel v ljubljanski Drami, kjer se je kot mlad igralec proslavil z Molièrovim Scapinom in še nekaj let zatem blestel v tej vlogi. V Koper pa je prišel znova, ko so tukaj postavljali poklicno gledališče in bil skupaj z Vojkom Belšakom igralski dvojec. V Kopru in drugod je tudi režiral, več let je bil profesor na akademiji, kjer se je šolala, kot pravi izjemna generacija. »Ko sem bil predavatelj na akademiji, so bili odlični študentje, ki so postali zelo zanimivi igralci, Mandič, denimo, ali Mojca Fatur, ki se je spomnim z avdicije, kako je oponašala kokoši. Bila je enkratna.»

Boris Cavazza je veliko nastopal tudi v filmih. Za seboj ima več kot 40 filmskih vlog, najraje se spomni Lordana Zafranovića, prav na zadnjem festivalu v Portorožu pa smo ga videli v filmu Igor in Rosa tržaške režiserke Katje Colja. Sicer pa pove, da ima vendarle raje oder. Zelo rad se predstavi tudi na koncertnih nastopih s svojimi šansoni in skupino glasbenikov, ki ga spremlja. Že pred leti pa je izšla tudi zgoščenka 11, ki jo posnel s svojim kvartetom.

Neva Zajc


Zadnji prispevki