Trenutno se predvaja:
31. oktober 2019 ob 10:10 Zgodbe

O čarovnicah, ki so jih preganjali in na grmadah zažigali

Napočil je čas za Halloween. Ponekod v večernih urah za otroke pripravljajo kar lov na čarovnice. A poznamo tudi čisto pravi lov na čarovnice. Čas, ko so po Evropi preganjali, mučili in na grmadah zažigali zdravilke oziroma modre ženske.

V številnih državah je noč čarovnic ali Halloween začetek prednovoletne nakupovalne mrzlice. Je predvsem priložnost za zabavo, ki jo spremljajo čarovniški kostumi in izrezane buče s svečami. Sicer pa so naši prapredniki noči čarovnic poznali že v svojih poganskih obredih. Danes je čarovnica v prvi vrsti lik iz pravljic. Doktorica Mateja Sedmak iz Znanstveno raziskovalnega središča Koper o pregonu in uničevanju čarovnic v 15. stoletju:

"Ko govorimo o uničenju t.i. modrih žensk, ki se je množično izvajalo v Evropi v srednjem veku, moramo imeti v mislih naslednje: v laičnem vsakdanjem diskurzu velja, da je bilo v tem obdobju veliko mučenih in zažganih žensk, ki so jih ljudje dojemali kot čarovnice. Knjiga Uničenje modrih žensk zelo dobro popiše to obdobje in motive, ki stojijo za temi dejanji. Na kratko: moramo razumet, da ne gre za preganjanje in v smislu – da so letale z metlo naokoli in so imele znanje o čarovništvu in so dejansko čarale. Gre za dosti bolj premišljen korak. Ta dva nemška demografa raziskujeta zgodovino uničenja čarovnic s strani takratne katoliške cerkve in države v smislu analize, kako je to sistematično uničevanje modrih žensk prispevalo k prebivalstveni politiki takratne Evrope."

Foto: EPA

Kakšen je bil zgodovinski okvir tega preganjanja?

"Nekje v 14. stoletju je prišlo do konca zlate dobe kmetijstva. To je tudi čas, ko je kuga pustošila po evropskem kontinentu in zgodovinski viri nakazujejo, da je takrat umrla ena četrtina prebivalstva. To je pomenilo, da je bila resno ogrožena ekonomija stare celine. Če poenostavimo: zmanjkovalo je delovne sile in ljudi, ki bi vzdrževali ekonomski družbeni red. To je ogrožalo državo in cerkev kot tako. Zgodovinski viri pričajo, da je bilo med letoma 1500 in 1700 usmrčenih približno pol milijona žensk, ki jih je inkvizicija v nekih sodnih postopnih prepoznala kot čarovnice."

Zgodovinski viri pričajo, da je bilo med letoma 1500 in 1700 usmrčenih približno pol milijona žensk, ki jih je inkvizicija v nekih sodnih postopnih prepoznala kot čarovnice.

— dr. Mateja Sedmak


Zadnja ženska, ki so jo v Evropi usmrtili kot čarovnico je bila Ana Goldi iz Švice, ker naj bi začarala osemletno hčer moškega, pri katerem je delala kot služkinja. Leta 1782 so jo obglavili v mestecu Molis, kjer danes stoji njen muzej. Zadnji čarovniški proces z usmrtitvijo na ozemlju današnje Slovenije je bil v Ribnici leta 1701, proti Marini Češarek. Njej je posvečena tudi edina stalna razstava o čarovništvu na Slovenskem v ribniškem muzeju. Ob obsodbi je bila Marina noseča. Bila je tudi mati šestih otrok, imela je moža. Po prvem okrutnem mučenju in tednu ječe je še vedno trdila, da je nedolžna. Šele ko so jo drugič posedli v mučilni stol je klonila. Priznala je vse – od letenja, do udeležbe na čarovniških shodih. Le kdo ne bi.

Več o dogajanju, ki ga ne smemo pozabiti kljub današnjem "čarovniškem letenju na krilih gospodarjev potrošništva", lahko slišite s klikom na zgornjo povezavo. Lea Širok se je pogovarjala z dr. Matejo Sedmak iz Znanstveno raziskovalnega središča Koper.


Zadnji prispevki