Trenutno se predvaja:
19. oktober 2017 ob 11:30 Zgodbe

Pero Gnus 40 let in dva dneva potem

V petek, 20. oktobra bo v dvorani Stožice nastopila legendarna slovenska skupina, ki je prelomno vplivala na glasbeno dogajanje v nekdanji Jugoslaviji

V petek, 20. oktobra bo v dvorani Stožice nastopila legendarna slovenska skupina Pankrti. "40 let in dva dneva po prvem koncertu, ki smo ga imeli v telovadnici Gimnazije Moste v Ljubljani 17. oktobra 1977." Na tiskovni konferenci sredi prejšnjega meseca je Peter Lovšin potem še razkril, da bodo na nocojšnjem koncertu gostili punk ikono, člana skupine Sex Pistols, bas kitarista Glena Matlocka.

Pankrti bodo nastopili v originalni postavi iz konca delovanja: Pero Lovšin, glas; Boris Kramberger, baskitara; Slavc Colnarič, bobni, ter kitarista Bogo Pretnar in Marc Kavaš. Brez skrbi, da tudi Grega Tomc, ki je ustvaril pretežen del opusa njihovih besedil, ne bo daleč.

"Na nizkem stolčku pred njim je sedel Gregor Tomc. Z nogo je sledil taktu, ki sta ga oglušujoče vsiljevali Colnaričevi razcefrani paličici. Ob koncu vsake pesmi je zadovoljno kimal," je ob prvem "re-unionu" Pankrtov leta 1997 zapisal novinar Dnevnika Uroš Škerl Kramberger.

Pojav in delovanje skupine Pankrti sta na kulturno-političnem področju takratne Jugoslavije, ki mu sedaj pravimo "regija", obveljala za prelomna: Brez Pankrtov na hrvaškem ne bi bilo skupin Azra ali Prljavo kazalište, v Beogradu skupin Šarlo Akrobata, Disciplina kićme, Ekaterina Velika, Električni orgazam, Idoli ... Brez Pankrtov ne bi bilo Zabranjenega Pušenja in sarajavske scene ... Saša Lošić, recimo, zna Bandiero rosso na pamet.

Pri nas pa je njihov vpliv segal onkraj Novega rocka, Križank, Lačnega Franza, Janija Kovačiča in ne samo, da je iz hipija preobrazil Borisa Bradača. "Vse bolj sem prepričan, da brez Pankrtov in valovanja, ki se je širilo za njimi in okoli njih, komunistična oblast sploh ne bi pristala na začetek izhajanja Nove revije," je nekoč zapisal Tine Hribar.

Pozor!!! Pankrti so torej Sloveniji tlakovali pot v samostojnost! In Pankrti bodo oder v razprodanih Stožicah delili še z žensko zasedbo Hellcats, v katerih prostoru za vaje so nabirali kondicijo.

Gostili bodo mlade punkerje, ki so jih poleti prek posebnega izbora, ko naj bi ti zaigrali edino novo pesem skupne Pankrti po 30 letih - To ni več Slovenija, izbrali, da bodo nastopile kot predskupine. Gre za zasedbe Eight Bomb, Luto in Brez vprašanj: "V rokenrol je vgrajen svojevrsten paradoks. Bolj kot poenostavljate tehniko, večjo zvočno raznolikost boste dosegli."

Armando Šturman

Prisluhnite pogovoru, ki ga je z izrednim Perotom, frontmanom skupine, posnela Aida Kurtović, glasbena urednica na prvem programu RA SLO. Objavljen je bil tudi v oddaji AriZONA, v kateri mu sledi še pogovor z novo zvezdo na slovenskem glasbenem svodu, ki sliši na ime Nera. Posnetek dobite s klikom na fotografijo nad besedilom.


Zadnji prispevki