Trenutno se predvaja:
22. avgust 2019 ob 15:42 Zgodbe

»Po vojni smo se začeli deliti, brez potrebe in brez razlogov.«

Gost oddaje Odprto za srečanja je tokrat Vojko Volk, Primorec po rodu, politolog in diplomat po poklicu in dejavnosti, trenutno pa generalni konzul v Trstu.
Osebni arhiv

Osebni arhiv

Vojko Volk ima za seboj dva veleposlaniška mandata, v Rimu in Zagrebu, večkrat je sodeloval pri oblikovanju strateških dokumentov RS in v projektih, ki so se ukvarjali z Balkanom. Je pronicljiv analitik mednarodnih odnosov in publicist za področje zunanje in notranje politike, ki ga redno beremo v domačem tisku.

Volk je napisal tudi dve knjigi. Prva, Od naroda do države in nazaj, govori o razpadu Jugoslavije in slovenski samostojnosti, v drugi, ki jo je naslovil Spomin volkov, pa se je posvetil svojemu primorskemu rodu in ga obdelal skozi tri generacije ter tako skozi družinske zgodbe izpisal tudi svoje 20. stoletje. Tako je ded dal skozi prvo svetovno vojno in rusko ujetništvo ter doživel prihod fašizma. Od očeta partizana se je naučil, kako drugače je bilo med drugo vojno na Primorskem.

O svoji, osamosvojitveni vojni, pa pravi: «Zelo sem ponosen, kako nam je uspelo izpeljati to osamosvojitveno vojno. V pripravah smo bili neizmerno dobri. Vsakič, ko se o teh rečeh prepiramo sem razočaran in prizadet. Takrat smo bili enotni, pa še nekaj časa po vojni, potem pa se začnemo deliti, brez potrebe in brez razlogov. Jaz mislim, da so bili ti razdori umetno vpeljani v slovensko družbo, ker so se pričakovale določene koristi, ki jih na koncu ni bilo ne za ene ne za druge. Še danes ne zmoremo svojih praznikov praznovati enotno.«

Pot je Vojka Volka vodila le za kratek čas v politiko, potem pa v diplomacijo, kjer je že več kot 20 let. Veliko piše, saj pravi, da se ne počuti dobro, če stvari ne »gredo iz njega«. Ljube teme so mu Balkan, Evropa in globalni gospodarski spopadi.

V Trstu si skupaj z manjšino prizadeva za zajamčeno zastopstvo v rimskem parlamentu in na deželni ravni ter za vidno dvojezičnost v mestih, čeprav, kot pravi, čez noč ne bo šlo. Za dobre odnose si je treba prizadevati vsak dan. Danes so zaradi migracij toliko bolj na preizkušnji.

Ko ga vprašamo še o miru na svetu, odgovori s citatom Iva Andriča, svojega predhodnika, ki je bil generalni konzul Kraljevine SHS v Trstu leta 1922: » Če bi ljudje vedeli, kako malo pameti vlada svetu, bi umrli od strahu«.

Neva Zajc


Zadnji prispevki