Trenutno se predvaja:
20. december 2018 ob 10:13Zgodbe

Policisti in zdravniki tudi letos opozarjajo na nevarnosti petard

Želijo, da si praznikov ne bi uničili zaradi neprevidne in neuvidevne uporabe pirotehnike. Njihova uporaba je sicer dovoljena med 26. decembrom in 1. januarjem.

Konec leta ni samo čas obdarovanj, Božičkov in Dedkov Mrazov, prazničnih sejmov in druženj s tistimi, ki jih imamo radi, ampak - hočeš nočeš - tudi čas ognjemetov in pokanja. Čeprav vemo, da gre za potencialno nevarne predmete, se bo marsikdo v teh dneh 'oborožil' z raketami, raznovrstnimi fontanami in tudi petardami. Policisti v sodelovanju z zdravniki in gasilci v teh dneh znova opozarjajo na nepremišljeno rabo pirotehnike, ki lahko za vedno zaznamuje življenje posameznika.

Naj se raje iskri od veselja, ne od petard, v letošnji akciji pozivajo predstavniki Policijske uprave Koper, Splošne bolnišnice Izola in Gasilske brigade Koper. Nepravilna raba pirotehnike lahko povzroči telesne poškodbe, tudi hude, ne smemo pa pozabiti, da pokanje moti tudi živali in onesnažuje okolje. Kako preprečiti, da bi nam uporaba petard in raznih ognjemetov uničila veselo razpoloženje, nam bodo, tudi s pomočjo primerov, s katerimi se soočajo vsak na svojem področju, svetovali vodja oddelka za javni red in mir na Policijski upravi Koper Damjan Sever, asist. dr. Mladen Gasparini, predstojnik oddelka za kirurgijo v Splošni bolnici Izola, in Jan Brodar z Gasilske brigade Koper.

Veljavna zakonodaja od 19. do 31. decembra dovoljuje prodajo, od 26. decembra do 1. januarja pa uporabo pirotehničnih izdelkov F1, katerih glavna značilnost je pok. Kljub letom ozaveščanja pirotehnični izdelki, predvsem tisti predelani in/ali kupljeni na črnem trgu, še vedno občasno povzročijo hude, trajne poškodbe, najpogosteje pri mladih.

Zato naj se raje iskri od veselja, s plakatov, ki krasijo predvsem stene osnovnih šol, letos otroke in mladostnike nagovarja Ilka Štuhec, naša vrhunska smučarka, zaposlena v Policiji. Ta je namreč podprla letošnjo preventivno akcijo Bodi zvezda, ne meči petard.

Na območju Policijske uprave Koper so od 1. 12. 2017 do 10. 1. 2018 ugotovili šest kršitev, obdolžilni predlog pa so podali za 5 mladoletnih oseb. Poleg tega so policisti zasegli 89 pirotehničnih izdelkov kategorije F2, 44 pirotehničnih izdelkov kategorije F2, en pirtotehnični izdelek kategorije F1, dve štartni pištoli za izstreljevanje pirotehničnih izdelkov in 27 protehničnih nabojev za izstreljevanje pirotehnike iz štartne pištole.

Poškodovanih v tem obdobju ni bilo, se je pa leto prej na tem območju zaradi nepravilnega rokovanja s pirotehničnim sredstvom poškodoval en otrok.

Vsako leto koprski policisti prejmejo več klicev zaradi pokanja petard in vsako leto obravnavajo tudi nekaj poškodovanj zabojnikov, nabiralnikov, košev za smeti, oken in vrat osebnih avtomobilov in podobno.


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki