Trenutno se predvaja:
18. oktober 2019 ob 12:16 Zgodbe

Pri srčnem zastoju šteje vsaka minuta!

Ob svetovnem dnevu oživljanja sta Radio Koper in Val 202 pripravila posebne oddaje, v katerih razbijamo tabuje in opozarjamo na pomen oživljanja. Oddaje predvajamo v rednem programu našega radia.

Ob Svetovnem dnevu oživljanja, ki smo ga tudi letos obeležili 16. oktobra, potekajo številni dogodki, izobraževanja in delavnice, s katerimi številne nevladne organizacije razbijajo tabuje pred strahom pri oživljanju. Letos posebno pozornost v letu 2019 namenjamo otrokom in mladostnikom s posebnimi potrebami, ki so že vrsto let vključeni v različna usposabljanja temeljnih postopkov oživljanja.

Slovenski reanimacijski svet in Rdeči križ Slovenije že 4. leto zapored obeležujeta Svetovni dan oživljanja z namenom, da bi si ljudje med seboj pomagali, takrat ko je pomoč najbolj potrebna: 60 % srčnih zastojev se zgodi v bližini sorodnika ali prijatelja.

Slovenija sodi med države, ki ima eno bolj aktivnih mrež nevladnih organizacij, tako na področju spodbujanja vključevanja temeljnih postopkov oživljanja v redni izobraževalni proces, kot tudi pri razširjenosti defibrilatorjev: po podatkih AED Slovenija, ki deluje pod okriljem Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, jih je po Sloveniji že več kot dva tisoč javno dostopnih defibrilatorjev.

V Sloveniji so srčno-žilna obolenja drugi najpogostejši razlog smrti – takoj za rakom. Po ocenah se v enem letu zgodi 1.700 srčnih zastojev v celotni Sloveniji. Pri tem se premalo ljudi zaveda, da v primeru, da ne pričnemo z oživljanjem, oseba lahko umre v 10 minutah! Brez oživljanja že v 3 – 5 minutah nastanejo nepopravljive okvare možganov. Stisi prsnega koša povečajo možnost preživetja za trikrat!

Brezplačni dogodki po vsej Sloveniji

Pri organizaciji ozaveščevalnih dogodkov ob Svetovnem dnevu oživljanja osrednjo akcijo vodita Slovenski reanimacijski svet in Rdeči križ Slovenije. Pri organizaciji skoraj 100 dogodkov po vsej Sloveniji sodelujejo območne enote Rdečega križa in številna druga društva, skupno vsako leto sodeluje več kot 400 prostovoljcev. Kje in kdaj se lahko udeležite brezplačnih dogodkov na Primorskem, si lahko ogledate tukaj:

Vsak lahko oživlja!

Otroci od 4. do 8. leta lahko pomagajo tako, da prepoznajo znake srčnega zastoja in pokličejo na številko 112. Otroci med 8. in 12. letom lahko že izvajajo stise prsnega koša, od 12. leta dalje pa lahko tudi že uporabljajo defibrilator. Starostne meje niso zakonsko določene, ker je sama zmožnost izvajanja posameznih korakov odvisna od zrelosti in velikosti otroka.

Vsem regijam, kjer je vključevanje laikov v pomoč pri srčnem zastoju še v povojih, so nedvomno lahko Korošci velik vzor. Že leta so namreč vodilni v tem, kako se lotiti izobraževanja laikov o pomoči pri srčnem zastoju, kako sistematično izobraževati prav vsako generacijo otrok o teh veščinah in kako tudi najbolj odročne kraje opremiti z javno dostopnimi defibratorji. Korošci so znali, zmogli in hoteli, ko je bila popularizacija temeljnih postopkov oživljanja v povojih tudi drugod po Evropi, z lastnimi sredstvi so zagnani reševalci, zdravniki, prostovoljni gasilci, občine, krajevne skupnosti in druga združenja in posamezniki organizirali brezplačne tečaje, kupovali učne lutke in defibratorje in nameščali javne defibratorje, kar je rešilo že nekaj življenj, ki bi zaradi oddaljenosti in slabe dostopnosti do reševalni postaj brez dvoma ugasnila, če vse to ne bi bilo organizirano in če se ljudje ne bi odzvali, ko sekunde odštevajo življenje. Med tistimi, ki jim je vse našteto omogočila, da je srčni zastoj preživela, je bila tudi sogovornica Matije Mastnaka, gospa Franja Mlinar. Prisluhnite njeni zgodbi:

In ne dajo se tudi ne koroški prvi posredovalci, gasilci in vsi zaslužni, da je koroška mreža javno dostopnih defibratorjev gosto prepredena in da odraščajo generacije otrok, mladostnikov in drugih prebivalcev, ki znajo pomagati, ko gre zares. Po njihovem vzoru se mreža laikov, ki znajo oživljati in defibratorjev, ki so pri tem pomemben pripomoček, širi tudi drugod. Izjemna je tudi na Gorenjskem, Štajerskem, ponekod na Dolenjskem in drugod. Ko se bo znanje vsakogar med nami dopolnjevalo z znanjem in opremo prvih posredovalcev, bo preživelih bistveno več. Zdaj jih zastoj preživi le kakšnih 15 odstotkov od približno 1700 primerov letno: da bo preživelih več, vas vabimo na številne brezplačne tečaje, ki jih te dni podarjajo Slovenski re animacijski svet, Rdeči križ Slovenije in drugi partnerji. Na Primorskem bo prva delavnica že danes ob 16.30 v OŠ Lucija:

Kaj?

Kje?

Kdaj?

Delavnica Temeljni postopki oživljanja

Osnovna šola Lucija

Torek, 15. oktober, 16.30 – 17.30

Delavnica Temeljni postopki oživljanja

Mestni trg 16, Idrija

Torek, 15. oktober, 17.00 – 18.00

Slovenija oživlja

Taverna Koper

Sreda, 16. oktober, 15.00 – 18.00

Temeljni postopki oživljanja, meritve sladkorja

Dom Negovana Nemca, Nova Gorica

Četrtek, 17. oktober, 13.00 – 15.00

Temeljni postopki oživljanja, meritve sladkorja

Dom krajanov Kromberk

Četrtek, 17. oktober, 18.00 – 19.00

Temeljni postopki oživljanja

Vojščica, Nova Gorica

Petek, 18. oktober, 17.30 – 18.30

Temeljni postopki oživljanja, meritve sladkorja

Dvorana kulturnega doma Šempas

Torek, 22. oktober, 17.00 – 18.00

Temeljni postopki oživljanja, meritve sladkorja

Kal nad Kanalom

Torek, 22. oktober, 17.30 – 18.30

Temeljni postopki oživljanja, meritve sladkorja

Društvo upokojencev Renče

Četrtek, 24. oktober, 18.00 – 19.00


Zadnji prispevki