Trenutno se predvaja:
28. junij 2017 ob 18:36Zgodbe

Primorci po svetu: Nina z Nizozemske

Življenje v deželi tulipanov, mlinov na veter in dolgih peščenih plaž z nasipi. Nizozemska je ena najbolj urejenih evropskih držav z izvrstnim prometnim sistemom. Čeprav se nad njim vsi pritožujejo.
Pogled na Noordwijk z obale. Foto: Nina Van Roosmalen Furlanič

Pogled na Noordwijk z obale. Foto: Nina Van Roosmalen Furlanič

Bloemenkorso: parada rož, ki ji pravijo najlepši zastoj na svetu. Foto: Nina Van Roosmalen Furlanič

Bloemenkorso: parada rož, ki ji pravijo najlepši zastoj na svetu. Foto: Nina Van Roosmalen Furlanič

Nina Van Roosmalen Furlanič že nekaj let živi na Nizozemskem, v manjšem kraju Noordwijk, ki leži ob morju in malce spominja na naš Portorož. A zanjo je morje tam premrzlo. Ga pa menda obožujejo zlasti Nemci, ki kraj množično obiskujejo. Še zlasti kajtarji in surferji, saj tam pogosto piha. Plaže so peščene, z velikimi nasipi, ki so značilni za obmorske kraje na Nizozemskem.

"Prebivalci so zelo odprti, veliko je tudi tujcev, ki dobro govorijo angleško, saj je tu tudi oddelek Evropske vesoljske agencije," pravi Nina. Nizozemsko so tudi sicer v zadnjih letih preplavili številni priseljenci, med njimi so najštevilčnejši Maročani, Surinamci in Turki.

Noordwijk se nahaja v regiji, kjer zraste večina tulipanov. Ti so danes prepoznavni simbol Nizozemske, saj velja za največjo izvoznico čebulic tega cvetja na svetu. Letno na 10.000 ha obdelovalnih površin vzgojijo 4,2 milijarde čebulic tulipanov in približno polovica je namenjena izvozu. "To so res velikanska polja, tako da imamo vsako pomlad čudovit razgled."

Nina se v službo vozi v Amsterdam, ki je oddaljen le 45 km, a mora pot tja in nazaj dobro načrtovati. "Za nizozemske razmere to ni daleč. Ampak če ne štartam pred sedmo zjutraj, lahko na poti preživim tudi dve uri." Veliko ljudi sicer uporablja javni prevoz. "Vlaki so tu bistveno boljši kot pri nas, čeprav se tudi tu vsi pritožujejo."

Nina je zaposlena v mednarodni agenciji za medicinsko izobraževanje. To pomeni, da za zdravnike organizirajo predavanja in druge oblike izobraževanja. "Dogodke organiziramo povsod po Evropi in svetu, zato tudi veliko potujem, predvsem v Berlin, Pariz, London, Barcelono in Dubrovnik, ki postaja zelo popularen. V Sloveniji žal še nismo organizirali takega izobraževanja."

Domov se vrača pogosto, pravi. "Trikrat, štirikrat na leto. Meni se zdi to kar veliko, čeprav moja mama misli drugače." Pogreša zlasti socialno življenje. "Pri nas v Sloveniji se več družimo, tu pa so bolj usmerjeni v ozek družinski krog in popoldne oziroma proti večeru so vsi doma." Nad hrano ni ravno navdušena. "Je, kar je," pove v smehu. "Je pa veliko tujih okusov in restavracij, verjetno tudi zaradi številnih kolonij, ki jih je Nizozemska nekoč imela po svetu."

Andrej Šavko


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki