Trenutno se predvaja:
27. marec 2017 ob 17:39Zgodbe

Priprava ribjih jedi je lahko tudi preprosta

Andreja Radin je izdala knjižico domačih receptov, namenjeno predvsem tistim, ki niso prepričani v svoje kuharsko znanje.
false
false

"Dobre stvari je treba deliti, tudi domače kuharske recepte in drobne skrivnosti, ki lahko še izboljšajo ali olajšajo pripravo ribjih jedi," meni Andreja Radin, ki že več let dela v družinski ribarnici na Markovcu. Z možem, ribičem, se kdaj odpravi tudi na morje, nazadnje pa je v knjižici zbrala recepte, ki jih je preizkusila v svoji kuhinji: od črne rižote do ribje juhe z žafranom, hobotnice v solati in marinade.

Knjižica domačih ribjih receptov je nastala kot pomoč strankam, ki pogosto niso prepričani v svoje znanje o pripravi morskih sadežev: "Malo bolj eksotična je pica s 'kanočami' oziroma morskimi bogomolkami. Pri nas jih slabo poznamo, čeprav gre za morskega raka, ki je doma v Istri. Jesti pa ga moramo z veliko potrpljenja, ker si sicer z njegovimi majhnimi bodicami lahko 'prepikaš' jezik. Sicer pa njegovo meso v ustih pusti ogromno sladkobe, tako da je ta pica res nekaj posebnega."

Na 'ribarniškem pultu' so bili zjutraj riboni, ovčice, moli, sipe, sardele, sardoni, predvsem pa se v tem obdobju znajdejo v mrežah ciplji. Te je najbolj preprosto pripraviti v pečici. "Ta mora biti vnaprej segreta na 200 stopinj, na pekač položimo papir za peko, da si olajšamo delo s čiščenjem po pečenju. Lahko jo namažemo s kapljico oljčnega olja, po želji posolimo in pečemo 20 – 25 minut. Riba pa mora biti pred tem oprana in zelo dobro posušena, da se ne sprijema s podlago." Pečene ciplje ponudimo s pečenim krompirjem, lahko pa tudi s polento.

Večino prodanih rib očistijo že v ribarnici, med domačimi recepti pa zagotovo prednjači brodet. "Vanj lahko v osnovi zmečemo čisto vse. kar nam ponuja morje: od mehkužcev, do rakov, rib ... Tu ni omejitev. Več kot damo vanj, boljši bo. Sicer pa ribo in druge morske sadeže očistimo in najprej iz mehkužcev in rakov naredimo omako. Iz rib lahko pripravimo tudi ribje fileje, tako da nas pri jedi ne motijo kosti. Fileje najprej popečemo in jih nato dodamo v omako, da ne razpadejo."

Med obiskovalci ribarnice so tudi otroci, ki jih zanimajo predvsem vrste rib. Njihove starše in druge stranke pa največkrat zanima, kolikokrat je ribo treba obrniti pri pripravi, pojasnjuje Radinova: "Če jo pripravljamo v pečici, je ni potrebno obračati. Na žaru jo obrnemo enkrat, enako je tudi, če jo cvremo v ponvi. Pri cvrtju pa je zelo pomembno, da uporabljamo čim bolj ostro moko, da se ta ne oprime ribe."

V predalu ima še veliko idej in receptov, pravi Radinova. Tudi zanimanja je bilo veliko, zato se bo morda zbirki receptov jeseni pridružila še kakšna knjižica.

Andrejo Radin je v ribarnici obiskala Tjaša Lotrič. Pogovor lahko poslušate s klikom na fotografijo nad besedilom.


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki