Trenutno se predvaja:
21. januar 2018 ob 14:53 Zgodbe

Prvi Primorec v NBA ligi se je poslovil doma

Devetnajst točk in dvanajst skokov je izkupiček Primoža Brezca na njegovi zadnji tekmi v karieri. Odigral jo je v domači Sežani, kjer je pred več kot tridesetimi leti začel košarkarsko pot.

Primož Brezec se je poslovil tam kjer se je vse tudi začelo. V Sežani je naredil prve košarkarske korake, s sošolci je tudi osvojil šolsko košarkarsko ligo. Na Krasu se je tudi prvič preizkusil v prvoligaški druščini. Najvišji Slovenec si je želel, da njegova zadnja tekma ne bi bila prijateljska, ampak prvenstvena. Za nameček so se Sežanci pomerili s Plamo Pur iz Ilirske Bistrice.

V nabito polni dvorani so gledalci gledali med primorskima rivaloma videli pravo tekmo, slavljenec pa se je zgledno boril do odhoda z igrišča.

»Zelo sem ganjen, da je bil odziv tako dober, Primož pa je odigral borbeno vse do konca. Zahvalil bi se domačemu klubu za organizacijo dogodka, slovo je bilo v pravem slogu,« je po tekmi povedal Hilarij Brezec, ki je bil tako kot sin Primož košarkar.

S klikom na povezavo lahko prisluhnete pogovoru s Primožem Brezcem, ki ga je pripravil Primož Čepar.

"20 let profesionalne kariere se je na nek način hitro izteklo, po drugi strani pa se je nabralo ogromno izkušenj. Po obdobju v takratnem Kraškem zidarju sem šel za tri leta v Olimpijo, potem pa nastopal za osem klubov lige NBA,"je povedal Brezec, ki je na koncu kariere igral tudi v Bahrajnu, Kuvajtu in na Cipru. "Pred tem je bila zelo zanimiva tudi ruska izkušnja, tam sem prebil več let kot sem prvotno nameraval, pozabiti pa ne smem niti sezone, ki sem jo preživel v Rimu."

Brezec pravi, da ne bi v karieri ničesar spreminjal, 216 centimetrov visoki košarkar pa bo tudi po igralski karieri ostal v košarki. "Sprejel sem ponudbo NBA ekipe Cleveland Cavaliers in zanje opravljam vlogo skavta. Mislim, da sem si v dolgi karieri nabral dovolj izkušenj in poznanstev, tako da se veselim svoje nove poti."

Za slovensko reprezentanco je Brezec odigral 49 tekem in dosegel 382 točk. "Pustil je velik pečat tako doma kot tudi po svetu," meni zdajšnji selektor naše reprezentance Rado Trifunović, ki je bil eden od številnih gostov poslovilne tekme. "Pri srcu mi je toplo, ker je Primož eden mojih igralcev, ki je naredil briljantno kariero. Ves trud se mu je poplačal, tudi sam pa imam zadoščenje, da sem pripomogel k njegovi karieri,"je povedal legendarni Zmago Sagadin.

Brezec je pod Sagadinom treniral tudi po šest ur dnevno, hudi napori pa so se obrestovali. "Primož je vedno hotel zmagati, tako je bilo tudi na zadnji tekmi. Pripravljen je bil storiti vse za uspeh in to je tisto kar iščeš pri soigralcih," je v Sežani povedal Sani Bečirović, ki je z Brezcem igral pri Olimpiji in v državni reprezentanci.

Primož Čepar

Fotografije : Matej Glavina


Zadnji prispevki