Trenutno se predvaja:
19. februar 2020 ob 15:52 Zgodbe

Reševalci izpod ruševin

Postati vodnik reševalnega psa zaobjema veliko znanja. Po obveznih vodniških izpitih pride na vrsto vzgoja psa, ki ga začnemo pripravljati na ruševino. Katerih metod se poslužujemo?
Živalski blues: Loredana Vergan

Psi opravljajo kar nekaj različnih poklicev. Najdragocenejši so gotovo pri reševanju življenj. Kakšne lastnosti naj bi imel pes reševalec izpod ruševin, nam je povedal Tomaž Dražumerič, vodnik reševalnega psa in mednarodni sodnik za delo reševalnih psov. Sam ima z iskanjem pogrešanih v ruševini že nekaj izkušenj. Je tudi vodnik službenega psa pri reševalni gasilski enoti Celje. Poleg tega tudi trenira pse pomočnike za slepe in slabovidne osebe.

Foto: Radio Koper/Loredana Vergan

"Nikjer ni točno definirano, pri kateri starosti naj bi začeli psa usmerjati v reševalsko delo. Dejstvo je, da moramo z mladičkom takoj začeti s socializacijo, ko ga pripeljemo domov. Mnogi pa se v delo reševalcev vključijo tudi kasneje, ko jim delo reševalnega psa predstavijo v kinološkem društvu. Šolanje se lahko začne tudi po prvem letu starosti psa ali kasneje, če ima pes ustrezno razvite nagone, če ima rad ljudi oziroma če ima željo po iskanju človeka. Na ruševini čaka psa veliko preprek: višina, tema, dim, neprijetni materiali, kovinska, plastična ali lesena podlaga, hrup ... Na vse te dejavnike moramo psa pripraviti, da je stabilen v vseh okoljih. Ko je pes umirjen in indiferenten do teh faktorjev, pričnemo s treningi iskanja na ruševini. Dobro je, da so psi srednje velikosti, agilni, z željo po sodelovanju s človekom. Imeti morajo razvit krdelni nagon, nagon po plenu in prehranjevanju. Treniramo ga z motivacijo ali pa tudi brez nje. Ob vsaki najdbi je nagrajen s hrano ali z igračo, odvisno od posameznega psa."

Celotni pogovor, ki ga je pripravila Loredana Vergan, je na zgornjem posnetku.


Zadnji prispevki