Trenutno se predvaja:
19. februar 2020 ob 11:54 Zgodbe

Rok Matek: "Ko pojem, se (še) bolj dotaknem ljudi!"

Dramski igralec Rok Matek letos obeležuje 10 let dela v Gledališču Koper. Teh njegovih deset let na koprskih gledaliških deskah smo obeležili s krajšim pogovorom o njegovem življenju, željah in projektih.
Foto: Radio Koper/Nataša Benčič
Foto: Radio Koper/Nataša Benčič

Dramski igralec Rok Matek letos obeležuje 10 let dela v Gledališču Koper. Čeprav je že v osnovni šoli od prvega razreda dalje veliko nastopal na šolskih prireditvah, je dolgo sanjal, da bo vozil vlake. Na srečo je proti koncu osnovne šole v Laškem, od koder je doma, odkril impro ligo. In tako je zgodba dobila novo, zanj in za nas pravo smer.

Diplomiral je leta 2006
Rok Matek je diplomiral na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo leta 2006. Dve leti kasneje se je zaposlil v koprskem gledališču. Je dobitnik študentske Severjeve nagrade, pa tudi prejemnik akademijske nagrade za več vlog.

Zaznamoval je veliko predstav, občinstvu so zagotovo posebej ljube tiste, v katerih tudi odlično poje: bil je Revež in Pravnik v Sljehrniku I. Mlakarja (2011), Mario v Nicolajevi komediji Parole, Parole (2012), Angel v Pašjonu I. Mlakarja (2015) in Marija v TriuG. Tiča (2015), ki mu je prinesla nagrado Tantadruj za igralsko stvaritev 2016 in ki jo Gledališče Koper ponovno postavlja na oder. Nataša Benčič je komaj našla termin za pogovor z njim, saj je ves čas na vajah. Priznal ji je, da mu je radio zelo ljub, saj ima radio neko posebno dimenzijo, za katero upa, da bo med ljudmi še dolgo delovala. Tudi zato je pri njem doma vedno radijski sprejemnik naravnan na eno od frekvenc nacionalnega radia. Primorska ima zanj poseben čar, a z Laškim, njegovim domom, še vedno sodeluje. Nakazal pa je, da ga bomo v prihodnje morda še pogosteje srečevali na koprskih ulicah: "V zadnjem času se produkcija predstav na domačem odru povečuje, tako da se zna zgoditi, da se bom vendarle preselil ob morje, ki je odličen kraj za meditacijo!" Kako pa se dojema kot pevec? "Doma imam kar nekaj vinilnih plošč. Od nekdaj namreč rad poslušam glasbo, pa tudi rad pojem. To dobro vedo tudi moji sosedje (smeh)! V preteklosti sem imel tudi obdobje ljudskega petja ... V bistvu je petje zame priložnost, da prek njega podajam zgodbe, da pridejo do ljudi! Imam tudi veliko željo, da bi posnel svojo ploščo."

Kako se je sploh znašel v Gledališču Koper, ali je zanj prednost manjšega gledališča, da je igralec ves čas močno v pogonu, kakšna je bila njegova izkušnja, ko je bil svobodnjak in še kaj, je zaupal Nataši Benčič. Njunemu pogovoru lahko prisluhnete na spodnji povezavi.


Rok Matek ob 10. obletnici gost v Dopoldnevu in pol/Foto: Jaka Varmuž

Zadnji prispevki