Trenutno se predvaja:
30. maj 2017 ob 16:30 Zgodbe

Sandra Erpe: novomeška scena, džez in poezija

Mlada dolenjska kantavtorica je na Radiu Koper v živo odigrala nekaj skladb s svojega novega albuma Sinonim za mojo mladost.

Sandra Erpe (poudarek je na drugem zlogu, je potrdila na začetku radijskega pogovora) se spogleduje z najrazličnejšimi glasbenimi slogi, piše pa tudi poezijo. Javnosti se je predstavila že z nekaj avtorskimi projekti.

V tem letu je izšel njen prvi album Sinonim za mojo mladost. "Na njem so relativno stare skladbe, kolikor so lahko stare glede na mojo mladost. Nastale so takoj po najstniških letih in govorijo o stvareh, ki so me takrat ganile," je povedala.

Kot pravi, so bili odzivi na izdelek boljši, kot je kdorkoli pričakoval. Sprejeli so ga tudi njeni starši, ki niso želeli, da bi se hči preveč posvetila glasbi. Sandra pa je bila trmasta, pravi. Klavir je začela igrati kot osemletna deklica in po 15 letih ga dobro obvlada. Nastopa tudi s kitaro, ki jo je spoznala kot samouk, in z drugimi inštrumenti s klaviaturo. S kitaro tudi sklada glasbo. Navadno si najprej zamisli besedilo, šele nato melodijo. Piše tudi pesmi, ki jih ne uglasbi. S tem je povezan tudi njen študij. V tem času se pripravlja na magisterij iz primerjalne književnosti.

Kot študentka večino časa preživi v Ljubljani, vendar je izjemno navezana na rojstni kraj: "Moja mami je rekla, da jaz Novega mesta ne bom nikoli prebolela, in mislim, da ima prav. Mislim, da sem ena bolj patriotskih ljudi. Imam močno povezavo s tem mestom in z glasbeno sceno, ki je tam ... Mislim, da na drugačen način dojemam glasbo iz Novega mesta. Mislim, da so novomeške skupine, kot so Dan D, Drevored, Rudolfovo in podobne, zelo vplivale na moj razvoj – sploh Dan D. Saj, vsaj tisti, ki me poznajo in vedo, katere skladbe te skupine so mi všeč, bi mogoče znali najti kaj podobnega tudi na moji plošči, kakšno malenkost."

Od glasbenih zvrsti ji je najbližji džez. Zdaj je pred njo čas odločitev. Po magisteriju iz literarne teorije bi rada študirala džez petje in upa, da bo sprejeta v šolo.

Posnetek njenega gostovanja v studiu Radia Koper lahko slišite s klikom na fotografijo nad besedilom

B.K.


Zadnji prispevki