Trenutno se predvaja:
27. maj 2020 ob 15:12 Zgodbe

Športniki, gasilci in drugi opozarjajo na težave, ki jih povzročajo zaprte meje

Kako tesna je čezmejna prepletenost med Gorico in Novo Gorico, se je pokazalo šele v obdobju koronavirusa. Obe mesti sta povezani na področjih gospodarstva, kulture, športa ter na številnih drugih, zato je zaprtje meja številnim povzročilo velike težave.
Ob ograji na razdeljenem Trgu Evrope v Novi Gorici se v teh dneh odvijajo številne aktivnosti. Foto: Katja Munih
Ob ograji na razdeljenem Trgu Evrope v Novi Gorici se v teh dneh odvijajo številne aktivnosti. Foto: Katja Munih

Med tistimi, ki jim meja povzroča težave, so tudi športniki, ki trenirajo na eni ali drugi strani meje. Novogoriški vaterpolo klub šteje sto članov, polovica prihaja na treninge iz sosednje Gorice. Sinoči so na meji prvič po treh mesecih izvedli trening, da bi simbolno opozorili na čezmejno prepletenost na področju športa.

Treningi vaterpolistov potekajo v zimskem času trikrat na teden v Štandrežu, to je v predmestju Gorice, nam je še dodatno oviro v obdobju koronavirusa pojasnil tajnik kluba Matej Kodarin:

"Mi se bomo prvič po treh mesecih dobili. V začetku marca smo prekinili treninge. V tem trenutku bi že lahko plavali v stari Gorici, pa ne moremo tja. Čez nekaj dni bo odprt bazen v Gorici, tudi ne vemo, kako bo italijanski del naše ekipe prišel na trening v Novo Gorico."

Ker ne morejo treningov izvajati v Štandrežu, italijanski del kluba pa ne more v Novo Gorico, se bo poznalo tudi na tekmah, je prepričana trenerka Lucija Miklavec:

"Mi smo trenirali do 8. marca, in sicer smo kar naenkrat prekinili sistem treniranja, se že čuti neko pomanjkanje. To pa zato, ker smo navezani na italijansko Gorico in na italijanski bazen. Nastala je velika luknja v celem sistemu."

Na Trgu Evrope imajo tudi 'čezmejni bar'. Foto: Katja Munih

Med vaterpolisti z italijanske strani so tako zamejci kot tisti, ki ne razumejo slovenščine. Miklavčeva je povedala, da se z njimi sporazumevajo v italijanščini in angleščini. Med zamejskimi vaterpolisti je tudi Ivan Telesforo. Njegova generacija ni poznala meje. Vprašali smo ga, kako se počuti ob pogovoru čez mrežo:

"Čudno. S treniranjem bi rad začel čimprej.Se veselim, da se spet vidimo skupaj."

Številnim simbolnim dogodkom na Trgu Evrope, s katerimi različne skupine ponazarjajo, kako učinkuje zaprtje meje, se bodo danes pridružili tudi gasilci poklicne enote iz Nove Gorice in Gorice. Z vodnim curkom bodo ustvarili mavrico, ki na Trgu Evrope že od začetka koronavirusnega obdobja spremlja stavek Vse bo v redu.

Nataša UršičZadnji prispevki