Trenutno se predvaja:
25. april 2018 ob 17:40 Zgodbe

Štirje Primorci v finalu slovenskega izbora za tekmovanje Evrovizijski mladi glasbeniki

Ob Simfoničnem orkestru Radiotelevizije Slovenija so zaigrali rogist Sebastjan Buda, harmonikarica Teja Udovič Kovačič, klarinetistka Samanta Škorja in harfistka Leto Križanič Žorž.
Na sliki z leve: 2. Teja Udovič Kovačič, 3. Samanta Škorja, 4. Sebastjan Buda, 5. zmagovalec slovenskega finala, violinist Nikola Pajanović 6. Leto Križanič Žorž
Na sliki z leve: 2. Teja Udovič Kovačič, 3. Samanta Škorja, 4. Sebastjan Buda, 5. zmagovalec slovenskega finala, violinist Nikola Pajanović 6. Leto Križanič Žorž Foto: Radio Koper/Sašo Štih

Konec marca je Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija v veliki dvorani Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani priredilo finale slovenskega izbora za tekmovanje Evrovizijski mladi glasbeniki 2018. Kar štirje od šestih finalistov, ki so se predstavili na koncertu, (vsaj po rodu) prihajajo s Primorske.

Vseevropsko tekmovanje klasičnih glasbenikov poteka od leta 1982 in ga organizirajo članice EBU. Slovenija se v zgodovini tekmovanja že lahko pohvali z nekaj izvrstnimi uspehi. Leta 2010 je v finalu na Dunaju slavila flavtistka Eva Nina Kozmus, na drugem mestu je tekmovanje leta 2014 zaključil pianist Urban Stanič, tretja pa je leta 2002 bila violončelistka Karmen Pečar.

Letos se je marca v polfinalu najprej predstavilo 23 mladih glasbenikov. Šest od teh se je nato uvrstilo v finalni izbor, ki je konec marca potekal v Ljubljani. Na koncertu so med šestimi finalisti bili kar štirje Primorci, natančneje štirje glasbeniki s primorskimi koreninami. Pod dirigentskim vodstvom Simona Krečiča so ob Simfoničnem orkestru Radiotelevizije Slovenija zaigrali: rogist Sebastjan Buda, harmonikarica Teja Udovič Kovačič, klarinetistka Samanta Škorja in harfistka Leto Križanič Žorž.

"Sploh nisem vedela, da to tekmovanje obstaja," je povedala Leto, mlada Gorenjka, ki po očetu izhaja iz Kanala: "profesor mi je povedal, da bi bilo zelo dobro, če se prijavim, ker bo to odlična izkušnja."

Samanta ima na drugi strani vendarle nekoliko drugačno zgodbo, čeprav je tudi njej prijavo predlagal profesor: "Sprva sploh nisem šla za tem, ker sem stara dvajset let in sem imela v mislih, da je to tekmovanje samo do devetnajstega leta starosti." A ker so organizatorji letos dvignili omejitev, se je priložnost ponudila tudi njej. Pravzaprav se moramo za uspehe mladih Primorcev zahvaliti najprej njihovim mentorjem – vsem so namreč prav oni predlagali sodelovanje na tekmovanju.

In kako so potekale priprave? "S profesorjem sva se dogovorila za program, takoj zatem pa se je začelo temeljito delo, ker je bilo od prijavnega roka do polfinala le dva tedna," je povedala Teja Udovič Kovačič, nato pa dodala: "Najprej nisem mogla verjeti, ker sem si res želela samo, da bi se v polfinalu lepo predstavila. Res pa sem bila presrečna, ker so mi povedali, da bom lahko nastopila z dobrim, profesionalnim orkestrom."

Kaj pa trema? Sebastjan Buda pravi, da se jo je v vseh letih igranja uspešno naučil skriti, a je kljub temu še vedno njegova zvesta spremljevalka. In recept za uspešen nastop? "Na tremo je treba samo čim manj misliti," pravi mladi rogist.

Ob štirih Primorcih sta se v finalu slovenskega izbora za tekmovanje predstavila še basovska pozavnistka Ana Knez in violinist Nikola Pajanović. Nastope glasbenikov je ocenjevala strokovna žirija, ki so jo sestavljali Dika Smajlović Bravničar, Hinko Haas in Franc Kosem. Slednji so odločili, da v škotski Edinburg odhaja violinist Pajanović. Finale tekmovanja Evrovizijski mladi glasbeniki 2018 bo 23. avgusta in spremljali ga bomo lahko tudi na Televiziji Slovenija.

Tamara Koren


Zadnji prispevki