Trenutno se predvaja:
22. januar 2018 ob 17:45 Zgodbe

Teden za "Ptice okoli nas"

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije tudi letos vabi k opazovanju ptic, ki se pozimi pojavljajo v naši okolici.

Letošnja akcija "Ptice okoli nas" se je začela danes, v ponedeljek, 22. januarja, in bo trajal do nedelje, 28. januarja. Kdor želi sodelovati, naj si enkrat v tem obdobju izbere pol ure, ko bo opazoval in beležil vrste in število opaženih ptic.

Ptice lahko opazujete skozi okno, ob krmilnici, ali na sprehodu. Tudi če ptic v izbranem času ne boste opazili, je to pomemben podatek. Za pomoč pri prepoznavanju vrst so v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic (DOPPS) pripravili letak in plakat s fotografijami ptic.

Naš gost v oddaji Dopoldan in pol, Tilen Basle iz DOPPS, sodelujočim priporoča: "Najbolje je, če si najprej na naši spletni strani ptice.si natančno preberejo naša navodila, ki bodo opazovalca vodila skozi ves postopek opazovanja. Potem, če je možno, naj natisnejo ta letak, ki jim bo pomagal pri samem določevanju in štetju vrst. Omogoča namreč tudi vpisovanje števila ptic posamezne vrste. Nato pa je najbolje, da izberejo primerno mesto. Jaz predlagam, sploh če so to popolni začetniki ali naši najmlajši, da se to opazovanje odvija kar ob oknu, tako, da se v bližino okna namesti ptičja krmilnica, se natrosi semena - najbolje je, da ptice krmijo že nekaj dni pred samim opazovanjem, da se ptice malce navadijo – in potem kar skozi okno, iz toplega doma pol ure opazujejo, katere ptice bodo obiskale krmilnico, in jih potem tudi preštejejo. To je pomembno, ker je na taki ptičji krmilnici, kjer je veliko ptic, težko prešteti oziroma slediti pticam. Nekatere seveda pridejo v pol ure večkrat na krmilnico. Da bi se izognili temu, da bi iste ptice našteli večkrat, je najbolje, da zabeležijo največje število ptic te vrste, ki so jo opazili naenkrat." Ptice je najbolje krmiti s semeni. "S sončničnimi semeni se ne da zgrešiti. Rade jih imajo skoraj vse ptice." Pri opazovanju na prostem, brez krmilnice, je priporočljivo uporabljati daljnogled, je še povedal.

Lani je 1.165 opazovalcev opazilo več kot 20.000 ptic, ki so pripadale 78 vrstam. Najštevilčnejši so bili domači vrabci, velike sinice in sive vrane. "Posamezni sodelujoči pa lahko, če se zelo potrudi, opazi nekje med 20 in 30 vrst ptic," ocenjuje Basle.

Spremembe v okolju je treba opaziti čim prej

Z akcijo želijo v društvu spodbujati zavedanje o naravi ter spremljati, kaj se dogaja s pticami v naseljih. Na podlagi zbranih podatkov lahko spremljajo, ali število določenih ptic v naseljih upada ali narašča.

"Želimo doseči, da bodo pogostejše vrste tudi v prihodnosti ostale pogostejše," je povedal naš sogovornik in pojasnil: "Vzorce upadanja pri določenih vrstah želimo opaziti čim prej, da lahko čim prej ukrepamo. Za ilustracijo povem nekaj, kar se nam zdi popolnoma absurdno. Pri nas je vrabec še vedno ena najpogostejših vrst, medtem ko je na primer v Veliki Britaniji ta vrsta zelo ogrožena. Temu se želimo izogniti."

Spremembe v številu ptic pa posredno govorijo tudi o kakovosti našega okolja: "Raziskave ptic in drugih organizmov so skoraj edini način za opazovanje človekovega vpliva na okolje. Ko se ti vplivi pokažejo na nas samih, je že prepozno."

Več informacij o akciji lahko najdete na spletni strani ptice.si pod zavihkom Ptice okoli nas.

Prek povezave nad besedilom lahko poslušate pogovor voditeljice Mojce Klarič s Tilnom Basletom.


Zadnji prispevki