Trenutno se predvaja:
5. junij 2019 ob 20:28Zgodbe

Tomaž Simatovič o Salzburgu: "Ohranjajo staro, da lahko novo živi."

Prvi gost novega cikla oddaj Primorci po svetu se redko vrača v rodno Izolo, saj kot plesalec in učitelj deluje predvsem v Avstriji in na Nizozemskem.

Salzburg. Foto: osebni arhiv Tomaža Simatoviča

Tomaž Simatovič. Foto: Andre Hinderlich

Začeli smo nov cikel oddaj Primorci po svetu. Ob nedavnem delovnem obisku v Izoli smo pred mikrofon povabili Tomaža Simatoviča. Že kot otrok je sanjal o plesni karieri in sanje je zasledoval. Iz Izole vse do Salzburga, Dunaja, Nizozemske in drugih krajev po Evropi, kjer je gostoval. Kot plesalec in kot učitelj.

Tomaž Simatovič se v rodno Izolo ne vrača tako pogosto, kot bi si želel, a z mestom neprestano ostaja v stiku. Ko pa se vrne, najprej "naredi en giro" ob morju, še posebej ljub mu je zvok cingljajočih jamborov: "Ko smo se pred leti s prijatelji zafrkavali in napovedovali našo prihodnost, sem rekel, da bom živel nekje, kjer ni morja, kjer so gore in sneg in bom plesalec. Ko sem prvič po novici, da sem sprejet na želeno plesno šolo v Salzburgu, po avdiciji klical domov mamo, sem se ozrl naokoli in spoznal, da se je vse uresničilo."

Da bo plesalec, je vedel že od nekdaj in priložnost je našel sprva v Avstriji, nato pa je potoval še na Nizozemsko. Zdaj, ko se je po obdobju poučevanja znova odločil pogosteje stopiti na oder, je veliko tudi na Dunaju: "Skušam čim več delati, tudi ponujati kakšno svoje avtorsko delo, a je težko. Moraš imeti poznanstva in veliko delam tudi na tem."

Salzburg je po selitvi in življenju v mali sobi brez gretja takoj vzel za svoje mesto: "V bistvu sem rabil več let, da sem sploh obiskal vse največje turistične zgodovinske znamenitosti. Raje sem obiskal galerijo in muzej moderne umetnosti. Že samo mesto je en tak zgodovinski butični sladkorček."
Zgodovina, umetnost in doživljaji so del tega mesta, ki je sicer, kot pravi naš sogovornik, prilagojen lagodnemu tempu. In če pri nas skušamo turiste pridobivati in jih zadrževati, je Salzburg od turizma in množičnega obiska že nekoliko utrujen: "Kljub temu želijo ostati turistom prijazno mesto. Dobro se znajo tržiti. In tak obisk je posledica tega. Poveličujejo svojo t. i. avstrijskost, na to so ponosni. Na Mozarta, ki se je sicer tam rodil, a uspel drugje. Ali na grad, ki je poznan tudi po sobah za mučenje in zaporu."

Zelo dobro se zavedajo, da je treba staro ohranjati, meni Tomaž Simatovič in zato neprestano kaj obnavljajo: "Avstrijci so dobri delavci in družina jim je na prvem mestu. Zelo močno zavest imajo o tem, da ohranjajo dediščino. Zavedajo se, da ni dovolj ustvarjati novo, treba je tudi ohranjati staro, da lahko to novo tudi živi."

Mateja Brežan

Celemu pogovoru lahko prisluhnete s klikom na prvo fotografijo.


Zadnji prispevki