Trenutno se predvaja:
1. avgust 2020 ob 11:38 Zgodbe

Turistični delavci ob morju zadovoljni, drugje malce manj

Število nočitev v Istri je primerljivo z lanskim v tem času, nekateri gostinci imajo celo več dela. Pozna se drugačna struktura gostov in način porabe dopustu namenjenega denarja. Na severnem Primorskem pa je, razen v Posočju, obisk občutno manjši.
Foto: Radio Koper/Andrej Šavko
Foto: Radio Koper/Andrej Šavko

V piranski občini sezona poteka nad pričakovanji. Kapacitete se bodo sprostile šele v drugi polovici avgusta, nam je povedala Lea Šuligoj iz Turističnega združenja Portorož:

"V juliju so bili hoteli na naši destinaciji v povprečju kar 90-odstotno zasedeni. Če smo v preteklih letih beležili v tem času okoli 20 odstotkov domačih prenočitev, jih je letos kar za dve tretjini."

Poraba povprečnega slovenskega turista je nižja kot je običaj za tujega, pravijo raziskave, a kljub temu razloga za zaskrbljenost ni, je še pojasnila Šuligojeva.

Na koprski mestni plaži je bilo treba že dopoldan zaradi omejenega števila obiskovalcev počakati na vstop. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko

Slovenski gostje so dobri gostje, če jih dobro postrežeš, izpostavlja Ajhan Saliji iz slaščičarne Jadran pri Ekremu v Izoli:

"Upam, da bo to tudi en razlog, da bodo domači turisti prihajali večkrat k nam na Obalo. Neki Mariborčani so mi rekli, da so prvič po 50 letih izbrali slovensko obalo namesto Hrvaške."

Razlike med tednom in vikendom ni, gostov je več, se pa v lokalu zadržujejo manj časa, je povedal Aljoša Tomšič, lastnik gostilne Manjada v Izoli:

"Vse je dobrodošlo, mogoče se bomo izvlekli pozitivno iz te sezone. Ne smemo pa pozabiti, da se lahko ponovi zgodba, glede na to, da imamo veliko zaposlenih, moramo biti ekonomični."

V Kopru uspešno promovirajo tudi podeželje. Ylenia Loredan iz Zavoda za mladino, kulturo in turizem:

"Odzivi gostov, ki so se udeležili doživetij, so zelo pozitivni. Ne ustavi se vse v mestnem jedru, a to je še dodaten razlog za obisk podeželja."

Na Centru za kulturo, šport in prireditve v Izoli so se letos odločili za več manjših prizorišč, ki so polno obiskana. V juliju so organizirali 34 prireditev in več kot 20 filmskih projekcij. Direktorica Zvonka Radojevič:

"Vse omejitve, celotno dogajanje je šlo nekako z roko v roki, tako da smo bili pripravljeni. Delamo in se trudimo tudi zaradi številnih kulturnih ustvarjalcev."

Kot je še povedala Zvonka Radojevič, je na prizoriščih letos tudi več domačinov.

Z izjemo Posočja drugod manj obiskovalcev in manjša poraba

Manj je tujcev, predvsem tistih, ki so prihajali z letalskimi prevozi, zato pa poletno turistično sezono na tem območju v večini zapolnjuje obisk domačih gostov. Seveda največ pripomorejo k temu turistični boni.

Od Bovca do Kanala je brez predhodne rezervacije težko dobiti prenočišče v teh poletnih mesecih, ugotavljajo v Posočju. Tujci se vračajo, največ Nemci, Nizozemci in Čehi, največ povpraševanja pa je po pohodništvu, kolesarskih poteh, kopalnih vodah, pravi Damjana Munih Kacafura iz zavoda za turizem dolina Soče:

"Trenutno je popularna Julijana trail pohodniška pot, pa pridejo za eno noč, ker pač nadaljujejo svojo pot skozi dolino."

V Kanalu je priljubljena tudi tamkajšnja peščena plaža, ki nudi ohladitev v mrzli Soči. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko

Na širšem Goriškem je 80-odstotna zasedenost nastanitvenih zmogljivosti, zato v zavodu za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina pričakujejo upad prihodka v tej dejavnostim nam je povedala Erika Lojk:

"Ker je kupna moč turistov, ki zdaj nočijo, pa še to z našimi vavčerji, manjša oziroma je potrošnja nižja v primerjavi s tujim gostom."

V zgornji Vipavski dolini prednjačijo Slovenci, med tujci pa Nemci, nastanitve pa so za zdaj polno zasedene, pojasnjuje Barbara Repovš iz TIC-a Vipava:

"Veliko povprašujejo po vinih, po kulinariki in tudi po doživetjih."

Lani so na štanjelskem Krasu v tem času zabeležili 60 odstotkov tujih gostov, letos je povsem drugače, ugotavlja Helena Kosmina iz TIC-a v Štanjelu:

"Ocenjujemo, da obišče ta del Krasa približno 80 odstotkov slovenskih gostov, 20 pa tujcev."

So si pa severnoprimorski turistični delavci enotni, da krizo v tej panogi močno blažijo turistični boni.

Mateja Brežan in Valter Pregelj


Zadnji prispevki