Trenutno se predvaja:
29. marec 2018 ob 17:57 Zgodbe

Urban Praprotnik: "Tisti, ki pozimi niso tekli, naj ne gredo na Istrski maraton."

Istrski maraton se nezadržno bliža, osvežena trasa bo ta priljubljeni tek naredila še bolj raznolik. Na naporno tekaško preizkušnjo pa se je seveda treba dobro pripraviti.

Za nekaj koristnih nasvetov pred najbolj množičnim tekom ob slovenski obali smo prosili tekaškega trenerja in ambasadorja Istrskega maratona, Urbana Praprotnika.

Poudaril je, da ni dobro vaditi le pred tekmovanjem: "Najboljše je, da osnovna priprava traja ves čas. Reden tek je najbolj koristen. Nereden tek dela nered, povečuje možnosti poškodb."

Tudi tisti, ki so pozimi redno tekli, ne morejo več bistveno izboljšati pripravljenosti: "Izkušeni tekači vemo, da zadnjih deset dni nič več ne preizkušamo, česa smo zmožni, kje so naše meje. Kaj ugotovimo, ko testiramo, kje so naše meje? Če gremo čisto do meje, je velika verjetnost, da bomo stopili celo čez ta prag, takrat pa se pojavi poškodba. Škoda se je poškodovati par dni pred maratonom. Iz tega previdnostnega pristopa je dobro, da zadnji teden ne tečemo več zelo dolgih tekov."

Poleg svaril pred stvarmi, ki naj jih tekači ne počnejo, je Urban Praprotnik seveda povedal tudi, kako naj se obnašajo pred in med maratonom.

Pogovoru, ki ga je pripravil Primož Čepar, lahko prisluhnete prek povezave nad besedilom.


Zadnji prispevki