Trenutno se predvaja:
28. avgust 2017 ob 16:14 Zgodbe

V Posočju se merijo padalci iz nordijskih držav

Vremenski in prostorski pogoji so v dolini tako ugodni za jadralno padalstvo, da je postala središče te dejavnosti za velik del Evrope.
Padalci nad Tolminom. Foto: Sergej Čujec
Padalci nad Tolminom. Foto: Sergej Čujec

Več kot 120 padalcev iz Švedske, Norveške, Finske, Danske in Islandije se ta teden v Posočju poteguje za naslov nordijskega prvaka. Dolina Soče s številnimi vzletišči za jadralne padalce, med katerimi so najbolj znana na Kobali, Stolu, Kaninu in Mangartskem sedlu, se je tudi s številnimi tovrstnimi dogodki zasidrala med najbolj priljubljene cilje v padalskem svetu. Letno zabeležijo okoli 25.000 vzletov, samo v nedeljo je s Kobale poletelo več kot 300 pilotov.

Ker je varnost vedno na prvem mestu, zjutraj najprej preverijo pogoje za letenje in če ti niso ustrezni, dnevno nalogo odpovejo, je pojasnil organizator tekmovanja, Britanec, ki živi v Sloveniji, Brett Janaway: "Določimo točke, do kamor morajo leteti – vsak dan so seveda različne – in to razdaljo morajo premagati kar se da hitro. To pomeni, denimo, od 60 do 80 kilometrov."

Jadralni padalci v Posočje večinoma prihajajo zaradi naravnih lepot in milih pogojev, je dodal: "Dolina je znana kot ena najbolj zanesljivih destinacij, predvsem spomladi in jeseni. Pogoji so precej mili, zato prve tekme severne države organizirajo prav v Sloveniji. Dolina Soče je sicer za začetnike težka, za zelo dobre pa ena najboljših. Ta dolina drži tudi največ svetovnih rekordov. Recimo najdaljši polet posameznika – več kot 300 kilometrov, torej 150 kilometrov do Dolomitov in nazaj -, tandemski polet – tega imam jaz in je 220 kilometrov - in ženski rekord, ki je 280 kilometrov. To pomeni od 8 do 10 ur v zraku."

Janaway si kruh služi z organizacijo različnih padalskih dogodkov in tekem ter s tandemskimi poleti. Slovenija namreč gosti velik del državnih tekmovanj različnih evropskih držav. "Slovenija ima, glede na število prebivalcev, denimo v primerjavi z Anglijo, desetkrat več padalcev. Anglija ima na primer veliko dežja, Norveška nima primernih gora, Belgija je ravninska, Dolomiti so preveliki, Francija je precej draga, Slovenija pa je pravo ravnovesje vsega ..." ocenjuje Janaway.

V kampu Gabrje, kjer sta se Gašper Prevc in Sergej Čujec specializirala za padalce in jadralne zmajarje, letos gostijo tri tekmovanja. "Ker želimo s tem podaljšati sezono, smo tekme porinili ven iz glavne sezone. Septembra bo Serial Cup, naša tekma, s 140 tekmovalci. V prvi polovici septembra bo petič zapored še nemško državno prvenstvo," pravi Čujec.

Poleg organiziranih tekem v Posočje prihajajo tudi posamezniki, med katerimi prevladujejo domači piloti, sledijo Nemci, v zadnjih letih pa prihajajo tudi iz Amerike, Brazilije, Avstralije, Islandije in številnih drugih držav. Dnevna dovolilnica stane 4 evre, tridnevna 11 evrov, za 10 dni je treba odšteti 20 evrov.

"Ves denar gre za Društvo za prosto letenje Posočje in Društvo Adrenalin, ti pa s tem denarjem vzdržujejo vzletišča in plačujejo vse najeme za vzletna in pristajalna mesta," je pojasnil Čujec, ki si želi novega vzletnega mesta na Vodil vrhu, opozarja pa tudi na dotrajano cesto na Stador, do vzletišča Kobala. "Mislim, da si vsi – planinci, padalci in drugi - zaslužijo, da se ta cesta popravi. Velike rezerve so tudi na Stolu, počasi pa si želimo še enega vzletnega mesta, na Vodil vrhu. Vidimo ga kot alternativo, predvsem za tiste, ki iščemo več miru."

Cesto do Kobale je sicer tolminska občina želela urediti prek čezmejnega projekta Free Fly, ki ga je kot vodilni partner prijavila skupaj z Občino Tolmezzo, vendar niso bili uspešni. "Zato bomo najprej iskali druge rešitve. Ker prej ni bila vrisana, smo cesto na planino Stador v zadnjih letih vrisali. Trenutno še potekajo odkupi zemljišč od zasebnikov, odkupili smo jih več kot polovico. Popisali smo potrebna dela, delali pa bomo glede na prioritete del in v skladu z razpoložljivimi sredstvi," je pojasnil župan Občine Tolmin Uroš Brežan.

Mariša Bizjak


Zadnji prispevki