Trenutno se predvaja:
22. januar 2020 ob 15:13 Zgodbe

V Sloveniji mantrailing še ni dovolj priznana disciplina

Iz Amerike se mantrailing naglo širi po Evropi. V Sloveniji orje ledino.
Živalski blues: Loredana Vergan

Koliko let bo potrebno čakati, da se bo mantrailing uveljavil v Sloveniji? Gre za kinološko disciplino iskanja pogrešane osebe v naravi in mestu. Pes se s svojim nosom osredotoči na vonj pogrešanca, sledi mu z vonjanjem, usmerjenim v tla, v travo, grmičevje, debla dreves … A to ni sledarski pes, da ne bo pomote! Sledarski psi iščejo po sledi pogrešane osebe oziroma poškodbe tal, ki je nastala. Mantrailing pes pa sledi specifičnemu individualnemu vonju pogrešane osebe. Vonj mu predstavimo na različne načine, s predmetom pogrešanca. Specifičen vonj osebe sestavljajo različni delci (obleke, kože, obutve, …), ki ostajajo v grmičevju, travi in drugod dlje časa. Tudi v naseljih ob stavbah se lahko zadržuje vonj, odvisno od trenutnih vremenskih in drugih pogojev. Da je temu res tako, lahko pritrdimo vsi, ki mantrailing treniramo.

Reševalci pogrešanih v ruševini ali naravi imajo popolnoma drugo tehniko iskanja. Na najdbo človeka opozarjajo z laježem in pri pogrešanem počakajo na vodnika. Psi so naučeni, da nakažejo le ležeče in sedeče ljudi izven urbanih središč. Navajeni so skupinskega dela in se med seboj ne motijo, ko teren istočasno preiskuje več reševalnih skupin. Mantrailing psi običajno sledijo najbolj svežemu vonju, ni pa nujno, da bo vonj pogrešanega v različnih pogojih ostal svež. Predvsem takrat, ko so sled pohodile druge osebe, domače živali ali divjad. Prav tu se izkaže mantrailing pes s svojim vodnikom. Na enem mestu lahko razbere nešteto različnih vonjev, nezanimive ovrže, izloči pa vonj pogrešane osebe in nadaljuje z iskanjem. Kako to vemo? Opazujemo njegovo obnašanje. Pozicijo repa, glave, uhljev. Tudi ostale okoliščine so pomembne, na primer smer vetra, vlaga, temperature in ostalo. Vodnik mora vse to zaobjeti, da lahko 'prebere' psa. Dejstvo je, da se moramo zanašati na pasje sposobnosti. Delo in praksa z mantrailing psom dokazujeta, da so psi pri vonjanju bolj uspešni od človeka. Zakaj jih torej ne bi imeli za pomočnike pri takem delu, ko gre za življenja!

Stroka je tista, ki bi morala prva stopiti mantrailingu v bran. Ne vem, zakaj se Slovenci tako otepamo vsakršnih novosti? Pri nas mantrailing le počasi vstopa med reševalce s psi. V Ameriki, kjer se je ta disciplina razvila, je to nekaj povsem običajnega. Tudi naši sosedje Italijani in Avstrijci, zdaj menda tudi Madžari, so jo že vključili v sistem reševanja. Nenazadnje se eni in drugi dopolnjujejo. Mantrailing pes lahko nakaže smer, v kateri naj z iskanjem nadaljujejo drugi reševalni psi.

Nekateri pravijo, da želijo videti rezultate v realnih situacijah. Najdba pogrešanega pri nas je dovolj prepričljiva, a očitno ta dokaz še ni dovolj. Sprašujem se, ali so na primer psi 'ruševinarji' in reševalni psi za iskanje v naravi vedno stoodstotni? Odgovor je popolnoma jasen. Niso, ker stoodstotnega psa ni. Torej?

Človek se nenehno izobražuje, tudi v kinologiji. Reševalni par mora za vstop med reševalce opraviti vodniške izpite in jih potem dopolniti z izpiti s psom v poslušnosti in iskanju. Čez nekaj let bo pripravljeno tudi novo gradivo za mantrailing vodnike, s katerim se bodo izobraževali naši zanamci.

Loredena Vergan


Zadnji prispevki