Trenutno se predvaja:
4. september 2019 ob 12:07 Zgodbe

Vlado Kreslin: "Znanje je zabavno, če ga vzameš kot igro"

V tem tednu vsak dan pred mikrofon povabimo ljudi različnih poklicev, ki nam govorijo o svojem odnosu do šole, znanja, spominih na svoj izobraževalni proces. Danes je naš gost priznani glasbenik Vlado Kreslin.
Vlado Kreslin je danes zagotovo eden najpomembnejših in najbolj priljubljenih slovenskih avtorjev ter glasbenih izvajalcev. Številne njegove pesmi so skoraj ponarodele. foto: rtvSlo

Leta 1960 si prvič prestopil prag šole. Imaš kakšen spomin na prvi dan šole?

Prvi dan je bil zame precej travmatičen, ker je mama imela dekliški priimek Nemec. V tistem povojnem obdobju smo se otroci najraje igrali partizane in Nemce. Sam sem hotel biti partizan in beseda Nemec je bila precej nehvaležna.

Si zaradi tega kaj manj rad hodil v šolo?

Ne. Kar se najbolj spomnim v zvezi s šolo je to, da sem užival ob vonju novih zvezkov, učbenikov in šolske torbe. Komaj sem čakal, da grem v šolo, da vidim, kaj piše v teh novih knjigah. Njihov vonj pa mi je še zdaj ostal v spominu.

Si imel tedaj kakšne načrte za prihodnost?

Rojen sem na dan največjega Jugoslovanskega praznika – Dan republike. Ko sem bil v prvem ali drugem razredu je prišel novinar z lokalnega časopisa (op.p Pomurski vestnik) narediti intervju z učenci, ki so bili rojeni na ta dan. In novinarju sem povedal, da bi kot velik rad postal pilot.

Najbrž kdaj odigraš kakšen venček svojih pesmi v osnovnih šolah še dan danes. V čem vidiš bistveno razliko med šolo tedaj in šolo danes?

Razlike so ogromne. Vse se je spremenilo čas, okoliščine. Prej smo si v nižjih razredih malico nosili od doma. Vse je bilo zelo skromno in bili smo zadovoljni z vsem, kar smo imeli. Takrat je bilo vsako leto malo boljše. Zdaj je obratno. Tudi takih socialnih razlik ni bilo, zdaj nekateri hodijo v šolo kot na modno revijo. Mogoče bi bilo boljše, da bi imeli uniforme.

Sistem od otrok zahteva preveč, v vrtcih že berejo, poznajo 5 jezikov. Bi lahko govorila o ukradenem otroštvu?

Ja. Že v osnovni šoli otroke bombardirajo z nepotrebnimi podatki. Ne povezuje se znanja. Učitelji imajo zvezane roke, zakoni, predpisi, tudi odvetniki prihajajo v šolo. Zaščitništvo staršev, ta permisizem ni v redu. Starši so sužnji svojih otrok. Da imajo advokati večjo moč v šoli kot učitelji, to je nesmisel.

Morda bi lahko uvedli nov predmet, recimo solidarnost…

Ja, itak. Ampak ne, oni bi podjetništvo…

Za konec pa nekaj spodbudnih besed vsem šoloobveznim otrokom.

Znanje je zabavno, če ga vzameš kot igro. Dobro je, da nekaj znaš in šola ti pri tem pomaga. Probaš najti v sebi kar te zanima.

Iztok Novak


Zadnji prispevki