Trenutno se predvaja:
12. marec 2019 ob 16:58 Zgodbe

Vse več mladih kmetov prek NPK do strokovne izobrazbe

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je lani podelila kar 244 certifikatov nacionalne poklicne kvalifikacije za usposobljenost za enega od poklicev kmetijske oziroma živilske smeri.
BoBo
BoBo

Večinoma se za pridobitev certifikata odločajo mladi prevzemniki kmetij, ki morajo za pridobitev sredstev iz razpisov imeti vsaj peto stopnjo izobrazbe. V nasprotnem primeru pa morajo pridobiti NPK. Kot pravi vodja službe za izobraževanje in usposabljanje na KGZS Marinka Korošec, je največ zanimanja za NPK živinorejec, kar je povezano z razširjenostjo te kmetijske panoge. Sledijo poljedelci, sadjari in vinogradniki. Vse več pa se jih odloča tudi za NPK zelenjadar, kar v preteklosti ni bila praksa.

Tečaje za pridobitev Nacionalne poklicne kvalifikacije redno pripravlja tudi novogoriški Kmetijsko gozdarski zavod, kjer tudi beležijo največ zanimanja za področje živinoreje. Večinoma gre za mlade prevzemnike kmetij, ki se prijavljajo na različne razpise in je izobrazba eden od temeljnih pogojev, povdarja svetovalka za razvoj podeželja Danijela Volk. Dodaja, da se je razpis za mlade prevzemnike zelo dobro uveljavil in zato je zanimanja za pridobitev NPK tudi na Primorskem vse več.

Podrobnosti o pridobivanju in pomoči svetovalcev pri pripravi osebnih map v tokratni Kmetijski oddaji, v kateri svetujemo še kako obrezati in oskrbeti mlade sadne sadike. Oddajo je pripravila Ingrid Kašca Bucik.


Zadnji prispevki