Trenutno se predvaja:
7. december 2019 ob 07:00 Zgodbe

Zakon o živinoreji še ne pozna boškarina

V Abitantih so predstavili rezultate čezmejnega projekta APRO med Slovenijo in Hrvaško. Eden od ciljev je bila vrnitev istrskega goveda, ki je pred desetletji izginilo s pašnikov slovenske Istre in Čičarije.
Mali boškarin je na svet pokukal le nekaj dni pred predstavitvijo projekta na kmetiji Grondali v Abitantih. Foto: Radio Koper/ Martin Perič
Mali boškarin je na svet pokukal le nekaj dni pred predstavitvijo projekta na kmetiji Grondali v Abitantih. Foto: Radio Koper/ Martin Perič

Ponovna naselitev istrskega goveda je uspela, ocenjuje Miran Sotlar s Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica:

"Danes je v Istri okoli 50 živali, seveda pa niso same sebi namen. Včasih so bili to bio traktorji. Danes so mesna pasma. Obstaja rejski program, ki ga vodi Agencija za ruralni razvoj Istre, s katero sodelujemo."

V Istri so s pomočjo agencije in izdatnih podpor županije že nekaj korakov pred nami. Predsednik istrskega združenja Aldo Štifanić ocenjuje, da se na Hrvaškem danes pase več kot 2000 glav istrskega goveda:

"Agencija od nas kupi živali, predela meso in ga nato proda na trg. Zato smo rejci mirni, to nas spodbuja, da imamo istrsko govedo. Če bi bili sami prepuščeni trgu, ne bi mogli biti konkurenčni. Brez dodane vrednosti in znamke, da je to meso iz avtohtone pasme, ne bi zmogli. Agenciji prodamo živo žival, nato pa poskrbijo za zakol, predelavo in kontrolo. Od hleva do mize, da je na koncu pridelek res iz istrskega goveda."

Po tej poti stopa mladi kmet Martin Perič iz Abitantov:

"Rejci bi se lahko vključili v razvito mrežo sosedov, saj tam že skoraj primanjkuje mesa. Sam vidim prihodnost. Zato sem se z osemnajstimi leti iz Izole preselil v Abitante."

Podana je pobuda za ponovno priznanje avtohtonosti tej čezmejni pasmi tudi pri nas. Pri slednjem ne potek vse gladko. Vodja Javne službe nalog genske banke v živinoreji Danijela Bojkovski z Biotehniške fakultete:

"Ko se je pred leti pisal zakon o živinoreji, pri nas ni bilo več avtohtonega istrskega goveda. Predlog za spremembo zakona je podan, a še ni sprejet. Istrsko govedo je seveda tudi pri nas avtohtona pasma."

V teku je tudi postopek skupne geografske zaščite mesa in izdelkov iz istrskega goveda.

Več o boškarinih lahko slišite, če kliknete na spodnjo povezavo.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki