Trenutno se predvaja:
21. marec 2020 ob 12:22 Zgodbe

"Želim si, da skupaj premagamo sovražnika!"

Kako preživlja karanteno, smo v rubriki Ostani doma z nami povprašali Ksenjo Krajšek Mahorčič iz gostilne Mahorčič v Rodiku. Njena hči je z nami delila recept za kolač, ki ga lahko pripravijo tudi ostali osnovnošolci.
Najboljša slaščičarka leta 2020 je Ksenja Krajšek Mahorčič, ki te dni o ustvarjanju v gostilni ne razmišlja. Foto: gourmet-lj.si
Najboljša slaščičarka leta 2020 je Ksenja Krajšek Mahorčič, ki te dni o ustvarjanju v gostilni ne razmišlja. Foto: gourmet-lj.si

Decembra ste bili pri nas, ker ste prejeli naziv najboljša slaščičarka leta 2020. V Sloveniji so lani drugo leto zapored izdali samostojni kulinarični vodnik Gault&Millau, ki je proslavil najboljše akterje na področju slovenske kulinarike za leto 2020. Ste si v katerem od scenarijev predstavljali, da boste čez tri mesece stali pred zaprto gostilno?
Nikakor. In upam, da bo vse skupaj ostalo v naših spominih samo kot nekaj, kar doživiš samo enkrat v življenju.

Gostilno ste zaprli že kak dan prej, kot je to odredila država. Kaj vas je vodilo pri sprejemanju te modre odločitve?
Ta odločitev še zdaleč ni bila lahka, je pa bila logična. Dober teden pred tem sva z možem spremljala situacijo v Italiji. Imava kar nekaj kolegov iz Italije, slišala sva izjave zdravnikov, ki so obupano pozivali ljudi, naj ostanejo doma. Poudarjali so, da so najbolj na udaru starejši. In v gostilni imava kar tri krasne ženske, ki so v poznih srednjih letih, torej sva jih smatrala za ogrožene. Zamislila sva se in ugotovila, da ne bi imela srca, da pridejo na delo. V strežbi tako ali drugače prideš v kontakt z morebitnimi okuženimi ... Doma imava tudi tri otroke. Če bi kdo od nas zbolel in pristal v bolnišnici ... to za nas to ni bilo sprejemljivo! Najpomembnejše je bilo in je ostati zdrav! Tako da je bila ta odločitev čisto logična.

Za kaj boste izkoristili ta čas? Se morda obeta prevetritev jedilnika, torej kakšna novost?
Vsak dan me spremlja misel "Previdno, kaj si želiš!" S tempom življenja, ki sva ga oba živela, ko sva bila občasno v gostilni po 15 ur ... Včasih sem sprejemala naročila in istočasno izvajala inštrukcije matematike prek telefona ... Velikokrat sem si potiho želela, da bi bila samo en teden doma. Tako da sem v tem trenutku hvaležna, da imam krasno družino. Neskončno lepo nam je skupaj. Si pa seveda želim, da skupaj premagamo tega sovražnika in gremo naprej, in to čim prej. Naš dan je lepo zapolnjen, otroci vedo, da nismo na počitnicah. Brez kuhanja pa vseeno ne gre, ustvarjamo skupaj. Danes je deveti dan, ko smo doma, in nekako mi še ni uspelo usmeriti svojih misli v gostilno. Očka nam pripravlja odlične jedi, tako da se vsak dan počutimo, kot da smo v restavraciji.

Recept za jogurtni kolač z vloženimi češnjami in breskvami

Za osnovnošolce, ki so tudi doma, je hčerka Manuela, ki hodi v 6. razred, predlagala pripravo jogurtnega kolača z vloženimi češnjami in breskvami iz ozimnice. Za pripravo kolača ne potrebujemo tehtnice, umažemo pa samo eno posodo, eno žlico in en pekač.

V posodi ubijemo 3 jajca, dodamo 5 žlic sladkorja in 2 žlici medu. Stepamo, da se speni, dodamo lupinico limone, nekaj vanilijevih semen, ščepec cimeta, 6 žlic jogurta, 5 žlic oljčnega olja. Vse skupaj zelo rahlo premešamo. Dodamo 15 žlic moke in eno žlico pecilnega praška. Ponovno rahlo premešamo in zlijemo v pekač. Nato na zmes položimo koščke sadja, da se potopijo, in posujemo z mandljevimi lističi. Pečemo 35 minut na 180 stopinj Celzija. Počakamo, da se ohladi in postrežemo.

Anita Urbančič


Zadnji prispevki