Trenutno se predvaja:
23. oktober 2019 ob 14:27 Šport

Ivan Peterlin: "Dokler bom pri močeh, bom našemu športu stal ob strani!"

Na Dnevih Olimpijskega komiteja Slovenije so Ivanu Peterlinu, predsedniku Združenja slovenskih športnih društev v Italiji, podelili priznanje.

V Portorožu se bodo danes zaključili Dnevi Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez. Med drugim govorijo o razvoju športa za vse in se posvečajo kariernemu razvoju športnikov. Predstavljajo tudi kandidate za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu prihodnje leto. Včeraj so zaslužnim športnim delavcem podelili priznanja, med prejemniki sta bila tudi dolgoletna predsednica Športne zveze Koper Sonja Poljšak in predsednik Združenja slovenskih športnih društev v Italiji, Ivan Peterlin.

Najprej čestitke za priznanje, ki ste ga dobili iz rok Miroslava Cerarja!

Hvala lepa! Naj povem, da se mi v srcu prepletajo občutki velikega zadovoljstva, predvsem pa občutki velikega zadoščenja. Zadovoljstva zaradi tega, ker je vedno lepo, če dobiš neko priznanje. Zadoščenje pa zaradi tega, ker mi to priznanje daje najvišja športna inštitucija v naši matični domovini. In zame je to nekaj lepega, nekaj velikega. To pomeni, da moje delo na športnem področju, v športu sem približno 50 let, ni šlo neopazno mimo, ampak da je tudi Matica spremljala moje delo. Zato čutim ob tem zelo, zelo veliko zadoščenje.

Kaj je tisto, na kar ste še posebej ponosni v vseh teh letih delovanja? Ste ponosni morda na to, koliko športnikov ste vzgojili?

Po poklicu sem profesor telesne vzgoje, zato je šla skozi moje roke, če lahko tako rečem, cela vrsta generacij, tako da ne bi vedel točno, koliko je teh ljudi, ki sem jih vzgojil. Vsekakor ogromno in veliko. Kar lahko rečem, je, da me po 20 ali 30 letih vsi ti ljudje še vedno veselo pozdravljajo. Na to sem najbolj ponosen.

Od leta 2013 ste tudi predsednik združenja Slovenskih športnih društev v Italiji. Kakšno je stanje, kaj vse se je skozi leta spremenilo?

Slovenski šport v Italiji še vedno raste, še vedno smo v vzponu, tudi organizacijsko se krepimo. Odborniki in funkcionarji pri naših društvih se nekako učijo, tako da ne zaostajajo. Prisotni so na različnih predavanjih, zato da vsrkavajo najboljše sodobne teorije. Ponavadi nagrado dodelijo takim, ki so nekje na koncu svoje življenjske ustvarjalne poti. Vam pa povem, da pri meni ni tako. Name učinkuje ta nagrada kot srčni in duševni doping. Gre za neke posebne vrste vznemirjenje. Trdno sem prepričan, da bom, vse dokler bom pri močeh, stal ob strani našemu športu.

Športu ste predani celo življenje. Vaša prava ljubezen pa je odbojka, kajne?

Imate prav. Sem pa navdušen nad vsemi športnimi panogami. Kot predsednik združenja Slovenskih športnih društev v Italiji, teh društev je 56, s 25 različnimi panogami, skušam slediti razvoju na vseh področjih in biti prisoten povsod. Če hočeš stvari izboljšati, moraš biti na tekočem, kaj se dogaja, kakšna je realnost na terenu, kje so hibe in kaj se še da popraviti.

Kakšni so vaši kratkoročni načrti, želje?

Želja je veliko. Moja največja želja je, da bi ostal zdrav, pri močeh in da bi ustvarjal v družbi mladih. Velikokrat govorimo o tem, da na mladih svet stoji. To je res. Res pa je tudi to, da mladi lahko gradijo na trdnih tleh. Če so tla trhla, potem se na njih ne da graditi ničesar. Na nas, starejših, je, da ta tla utrdimo, zato da bodo lahko potem mladi gradili naprej. To je misija, ki je še pred mano.

Miha Gorela


Zadnji prispevki