Trenutno se predvaja:
23. februar 2021 ob 13:54 Šport

Med zebrami in antilopami po olimpijsko formo

Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta na pripravah v Južnoafriški republiki, pod vosdstvom Stjepana Janića iščeta olimpijsko formo.
Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv

Najboljši slovenski kajakašici na mirnih vodah sta v tem letnem času navadno v Avstraliji, letos sta se odpravili v Južnoafriško republiko. V Pretoriji veslata na jezeru, s pogoji sta zadovoljni. "Slabe tri tedne smo v Južni Afriki, let je bil veliko krajši kot do Avstralije pa tudi časovna razlika s Slovenijo je samo ena ura. Ni bilo nobenega prilagajanja, takoj smo začeli s treningi in nabiranjem potrebne kilometrine za olimpijsko formo," je povedala Špela Ponomarenko Janić.

Trener Stjepan Janić je olimpijkama pripravil naporen plan priprav, kakšen trening se v vodi zadržita tudi dve uri. Treningi bodo vedno intenzivnejši, za lažje premagovanje naporov pa je zelo pomembno obdobje pred odhodom v Afriko, ko sta se olimpijki dobro pripravili. "Lansko preložitev olimpijskih iger sva vzeli v smislu, da imamo še dodatno leto za priprave. treningi uspevajo tako kot je treba in kaže, da bova za Tokio dobro pripravljeni. Na nek način mi je letos všeč menjava lokacije, v JAR sem sicer že bila vendar je zdaj zaradi koronavirusa drugače. Izven resorta nimamo stikov, vse se dogaja v mehurčku. Razmere za trening so dobre, lahko bi še podaljšali bivanje tu, vendar se moramo vrniti, ko bo potekla viza. Veselim se prihajajočih tekem, pokazali bova kaj sva natrenirali v Afriki. Po povratku bova en teden doma, potem pa greva naprej v Zagreb," je povedala Anja Osterman.

Špela je na pripravah tudi z otrokoma Sofijo in Adamom, razmere v resortu so jima pisane na kožo. "Res je zanimivo, vidimo lahko številne živali od žiraf, antilop, divjih prašičev do zeber. Vse to hodi mimo naše hiše. Imamo tudi bazen in igrala za otroke. Vse je zelo zaščiteno, tako da nas ni strah okužb s koronavirusom. Z madžarskimi kajakaši smo v nekem mehurčki in izolirani od virusa," je povedala Špela, ki se zahvaljuje šoli, ki je pustila, da gre šoloobvezni sin z njimi. V JAR-u se sicer pripravlja tudi obetavna kajakašica Mia Medved, del odprave je tudi Špelina mama Zdenka Ponomarenko. Odprava se bo v domovino vrnila 11. marca. Pogovoru s primorskima olimpijkama lahko prisluhnete na povezavi.

Primož Čepar

Špelo Ponomarenko Janić in Anjo Osterman smo poklicali v oddaji Nedelja na športnih igriščih

Zadnji prispevki