Trenutno se predvaja:
7. oktober 2019 ob 11:00 Šport

Nikoli ne bo pozabila tistih 3 stotink

Koprska atletinja je v karieri postavila številne rekorde, blestela je že v mlajših kategorijah. Svoje znanje zdaj uspešno prenaša otrokom.
Osebni arhiv
Osebni arhiv

Radmila Vukmirović Šavron je nekdanja vrhunska atletinja, med drugim je blestela na 100 metrski razdalji z ovirami, zadnje desetletje pa se ukvarja z vadbo otrok. Kljub temu, da ni več v polnem pogonu je še vedno zelo hitra. "Še vedno kaj potreniram, žal pa me pogosto zaboli na mestu stare poškodbe. Prav zaradi nje sem pred leti prenehala z aktivno kariero."

Vrhunska sprinterka je pred leti za malenkost zaostala za olimpijsko normo, OI v Atenah so se ji izmaknile za pičle tri stotinke sekunde. "Leto pred igrami v Atenah sem staknila zoprno poškodbo stranskih vezi v kolenu. Kljub temu sem vztrajala s tekmami in nastopi ter dosegla celo osebni rekord. V normalnih razmerah bi izid še izboljšala in šla na olimpijske igre. Še vedno me boli, da je mi je splet okoliščin izmaknil olimpijske igre, tega ne bom nikoli prebolela. Tudi sestra Snežana je zaradi treh centimetrov ostala brez tistih iger, ki so bile v Atenah in prav zato nekaj posebnega."

Radmila je trenirala v koprskem atletskem klubu, nato se je preselila v Novo Gorico. "V tistem obdobju sem zjutraj hodila v službo, popoldan pa na treninge v Novo Gorico. S pridobitvijo pokrovitelja sem se lahko posvetila zgolj treningom, morala pa sem tudi prestopiti v novogoriški klub." V karieri sta ji veliko pomagala Brigita Bukovec in njen trener, spomni pa se tudi napornih voženj na treninge v Ljubljano. "Oče me je trikrat tedensko vozil v Ljubljano, to res ni bilo lahko saj je to počel po službi. V tistem obdobju smo imeli stoenko brez klime, lahko si predstavljate, da je bilo vse skupaj naporno. Popravljala sem rekorde Brigite Bukovec, napori so bili povrnjeni."

Starša, ki sta športno vzgojila sestri Vukmirović nikoli nista bila poklicna športnika, geni pa so bili očitno pravi. "Mama je vedno zmagovala na šolskih krosih, oče pa je bil tudi vedno športni tip. Še sedaj, ko ni več najmlajši me včasih izzove na tek in mogoče bi me res premagal."

Radmila svoje znanje prenaša na otroke, deluje na šestih osnovnih šolah slovenske Istre. "Letos prvič treniram tudi otroke osnovne šole Pier Paolo Vergerio Il Vecchio iz Kopra, sicer pa dvakrat tedensko treniram tudi na stadionu v okviru AK Koper." Atletika je bazični šport in prav zato je lahko tudi dobra osnova za poznejše ukvarjanje z drugimi športnimi panogami. "Vsaka športna panoga ima kondicijskega trenerja, praktično vsi izvajajo atletske vaje, tako da je atletika upravičeno kraljica športov."

Po stopinjah uspešnih sester gre tudi Snežanina hčerka Lara, ki jo trenira Radmila. "Lara je zares velik talent, stara je 13 let, v daljino je že skočila 507 centimetrov. V svoji kategoriji je tudi že prišla do odličja na državnem prvenstvu. Seveda jo čaka še veliko dela, material pa je pravi." Radmila ima že deveto leto svojo atletsko šolo, v teh letih je na atletske steze pripeljala ogromno otrok. Sama trenira otroke do tretjega razreda, svoje nekdanje varovance pa kasneje srečuje na stadionu. "V veliko zadoščenje mi je, da vidim aktivne otroke, ki sem jih sama trenirala. To pomeni, da sem jim nekaj dala in so tudi zaradi mene izbrali športno pot." Celotnemu pogovoru z Radmilo Vukmirović Šavron lahko prisluhnete na spodnji povezavi, gostil jo je Iztok Novak Easy.

Primož Čepar


Zadnji prispevki