Trenutno se predvaja:
21. oktober 2019 ob 13:23 Šport

Poškodba ji ni vzela olimpijskih sanj

Koprčanka Andreja Leški je v prvi polovici leta blestela na judoističnih turnirjih za svetovni pokal, po poškodbi se zdaj vrača na tekmovališča

Andreja Leški je na letošnjih turnirjih za svetovni pokal osvojila tri kolajne, v kategoriji do 63 kg je bila tretja na tekmah v Parizu in Düsseldorfu ter prva na Grand prixu v Marakešu. Vsem tem uspehom je Andreja dodala še naslov državne prvakinje, nato pa se je 22 letna Koprčanka poškodovala.

"Med pripravami na Hrvaškem sem žal staknila poškodbo rame in ta nevšečnost mi je pokvarila načrte. Še nikdar nisem bila tako poškodovana, najprej sem mislila, da ne bo nič hujšega. Vse skupaj se je nato zavleklo in na trenutke sem bila že rahlo obupana. Zdaj se stvari postavljajo na pravo mesto, kmalu bom spet na tekmovališčih."

Judo je zelo zahteven šport, ki zahteva popolno pripravljenost, tako da je bila Andrejina odločitev, da potrpežljivo konča okrevanje, pravilna. "Tudi klinično je zdaj rama v redu, s trenažnim procesom bom prišla v pravo formo," je povedala Andreja, ki jo do konca leta čaka nekaj pomembnih tekmovanj.

"Načrtno bom izpustila tekmovanje v Abu Dabiju, lani sem bila tam druga, letos pa je to tekmovanje še prezgodaj. V začetku novembra odhajam v Avstralijo, tamkajšnje tekmovanje prinaša veliko točk, ki jih potrebujem za visoko uvrstitev na svetovni lestvici. Sledile bodo priprave, zagotovo pa bom šla tudi na zaključni Masters."

Andreja ne skriva, da si zelo želi priti na olimpijske igre prihodnje leto. V Tokiu bo lahko nastopila samo ena Slovenka, v njeni kategoriji pa tekmuje tudi branilka naslova olimpijske prvakinje, Tina Trstenjak. Obe sta v svetovnem vrhu, že dvoboj na daljavo na državni ravni pa bo napet do konca.

"Vedno, ko me kdo vpraša o tej temi povem, da je glavna moja notranja motivacija. Rivalstvo me seveda še bolj žene, da dam vse od sebe. Še vedno sem v igri za olimpijske igre, vem da bo to zelo težek izziv. Tudi, če mi morebiti ne uspe, ne bom obupala, vem da sem že do zdaj dosegla veliko. Tekmujem na najvišji ravni, tekmice so najboljše judoistke sveta in tega se zavedam."

Kvalifikacijske točke se bodo zbirale še globoko v letu 2020, slovenska potnica na OI v Tokio bo najbrž znana šele junija. Ob športni poti je Andreja uspešna tudi na študijskem področju, zaveda se da bo aktivni športni poti sledila tudi druga kariera. Andrejina prednost je tudi družina, ki je tesno povezana s športom, tudi zaradi tega lažje prenaša napore napornih treningov, tekmovanj in študija na Ekonomski fakulteti. Celotnemu pogovoru z Andrejo Leški lahko prisluhnete na povezavi.

Primož Čepar


Zadnji prispevki