Trenutno se predvaja:
25. oktober 2019 ob 11:44 Šport

V Skopju Slovenci na dobri poti za nastop na svetovnem prvenstvu [futsal]

Slovenska reprezentanca v dvoranskem nogometu je na kvalifikacijskem turnirju za nastop na svetovnem prvenstvu v Skopju osnovni cilj izpolnila že z včerajšnjo zmago proti Severrni Makedoniji. Ob pričakovani zmagi proti nekonkurenčnemu Kosovu v zadnjem kro

Najprej o zgodbi, ki je poskrbela, da eden od osmih turnirjev, na katerem se meri 32 evropskih reprezentanc poteka v Skopju. Najprej je bil dodeljen Ukrajini, ker pa je žreb v to skupino uvrstil tudi Kosovo, so se začele težave. Ukrajina namreč ne priznava Kosova kot države, kar pomeni, da njegova reprezentanca ne bi mogla potovati na turnir in uefi ni ostalo drugega, kot da ga ponudi novemu gostitelju. Za organizacijo so se odločili v Severni Makedoniji in se seveda soočili tudi z nekaj več varnostnimi zahtevami, tako na igrišču kot tudi v hotelu, kjer sta nameščeni obe reprezentanci. Žal se politične peripetije odražajo tudi v športu.

Turnir, ki poteka v ogromni dvorani Jane Sandanski je slabo obiskan. Domači novinarji pravijo, da se napolni samo za velike evropske tekme rokometašev Vardarja. Računali so, da bi morda včerajšnja tekma, ki je potekala med Ukrajino in Kosovom privabila nekaj več gledalcev zaradi Kosova, a je bilo vzdušje precej gledališko. Kosovo je nenazadnje nekonkurenčno in Ukrajinci so zlahka zmagali s 7:1.

V večerni tekmi pa dvoboj, ki je bil na papirju bolj izenačen. Makedonci so namreč računali, da bi presenetili Slovenijo in si pripravili izhodišče za eno od prvih dveh mest, ki prinašata napredovanje. Poskrbeli so tudi za kanček nagajanja, ko naši reprezentanci niso omogočili treninga v glavni dvorani večer pred tekmo, ampak so jih poslali v pomožno. Računali so tudi na pomoč občinstva, na pritisk s tribun, s katerim bi dobili dodaten zalet, ampak kaj ko je bilo navijačev manj kot petsto. Z vodilnim zadetkom so sicer vnesli nekaj nelagodja v vrste Slovenije, ki je sicer deveta na uefini lestvici, medtem ko je Severna Makedonija 22. In prav ta razlika, pa seveda izkušnje, so nazadnje preobrnile potek dvoboja, saj je v drugem polčasu prednost Slovenije narasla na končnih 6:1. Naša reprezentanca je nenazadnje od leta 2010 redna udeleženka evropskih prvenstev, Makedonija še ni bila blizu. Skratka, prepričljiva uvodna zmaga. Tudi na krilih primorskih reprezentantov Kristjana Čujca in Nika Zajca, ki sta bila med strelci, ob odsotnosti kaznovanega selektorja Andreja Dobovičnika, je bil na trenerski klopi Matej Kavčič.

"Jaz mislim da smo dokazal ida smo boljša ekipa v vseh segmentih igre. Rezultat je samo odraz tega. Po prejetem golu smo se hitro pobrali, izenačili in nato povedli."

Tako Tolminec v vlogi selektorjeve zamenjave, Nekaj vtisov je dodal še Izolan Nik Zajc: "Na začetku res nismo bili uspešni pri strelih na gol. Potem so nam oni dali gol, en strel, en gol. Hitro smo se potem zbrali in rezultat obrnili v svojo korist. Tisti, ki so gledali tekmo so sicer videli, da smo bili boljši. Imeli smo več žogo, rezultat je tudi povedal svoje."

In še drevišnja tekma z Ukrajino, ki je na rang lestvici štiri mesta višje od Slovenije. To bo dvoboj za prvo mesto, ki prinaša tudi boljše izhodišče za januarski elitni del kvalifikacij, ko se bodo že delile vozovnice za svetovno prvenstvo, ki bo septembra prihodnje leto v Litvi. Evropi pripada na svetovnem prvenstvu sedem mest, eno dobi gostitelj Litva, tako da jih ostane šest, kar pomeni, da bo doma ostala tudi katera izmed reprezentanc iz prve deseterice. In seveda Slovenija še ni bila na svetovnem prvenstvu, velja prepričanje, da ima sedanja generacija zadnjo priložnost za ta manjkajoči cilj.

Sandi Škvarč


Zadnji prispevki