Trenutno se predvaja:
24. december 2003 ob 17:48 Slovenija

USTAVNO SODIŠČE ZAVRGLO ZAHTEVO DZ-ja

Pahor napovedal izredno sejo DZ-ja za torek
Ustavni sodniki so zahtevo DZ-ja zavrgli, ker je bila prepozno vložena.

Ustavno sodišče je zavrglo zahtevo državnega zbora o presoji neustavnih posledic referenduma o tehničnem zakonu o izbrisanih.

V obrazložitvi sodišče navaja, da je bila zahteva vložena po izteku zakonsko določenega roka.

Pahor za rešitev problema
Po odločitvi ustavnega sodišča se je treba osredotočiti na rešitev problematike, meni predsednik državnega zbora Borut Pahor. Glede stališča ustavnega sodišča, da je državni zbor zamudil rok za vložitev zahteve za presojo ustavnosti, je predsednik državnega zbora pojasnil, da je pri odločitvi upošteval mnenje parlamentarne zakonodajno-pravne službe.

Poslanci naj bi po Pahorjevih besedah naknadni zakonodajni referendum o t. i. tehničnem zakonu o izbrisanih razpisali na torkovem zasedanju.

Krivic navdušen nad odločitvijo
Pravni zastopnik izbrisanih prebivalcev Matevž Krivic je navdušen nad odločitvijo ustavnega sodišča. Sam, kot je zapisal v izjavi za javnost, tako jasne in odločne odločitve ni pričakoval. Po njegovem pa je ta odločitev vsem politikom, levim in desnim, zelo jasno povedala: nehajte se igrati svoje predvolilne igrice in začnite takoj uresničevati to, kar vam je bilo ukazano že z aprilsko odločbo ustavnega sodišča! Notranje ministrstvo bi moralo po mnenju Krivica izbrisanim takoj izdati odločbe, v skladu z aprilsko odločitvijo ustavnega sodišča.

DZ mora izvršiti odločbo
Ustavno sodišče je v obrazložitvi zapisalo, da z morebitno zavrnitvijo zakona na naknadnem referendumu tudi ne bo prenehala dolžnost državnega zbora, da izvrši odločbo sodišča, prav tako pa ne bo prenehala dolžnost notranjega ministrstva, da takoj začne izvrševati 8. točko odločbe ustavnega sodišča. Zato tudi morebitna zavrnitev zakona na referendumu ne bo povzročila kršitev človekovih pravic. Ob tem se sicer lahko postavi vprašanje smiselnosti takšnega referenduma, vendar je to politično in ne ustavnopravno vprašanje.

Ustavno sodišče tudi ugotavlja, da ustava in odločbe ustavnega sodišča ne zavezujejo samo državnega zbora kot zakonodajalca, temveč tudi državljane, kadar oblast izvršujejo neposredno z odločanjem o posameznem zakonu na referendumu. To pomeni, da ne more biti predmet referendumskega odločanja vprašanje oz. zakon, ki bi pomenil odločanje o izvršitvi ali neizvršitvi odločbe ustavnega sodišča.


Zadnji prispevki