Trenutno se predvaja:
30. april 2021 ob 11:00 Zgodbe

65. rojstni dan bodo na Debelem rtiču praznovali kar štiri dni

Mladinsko zdravilišče in letovišče Debeli rtič letos obeležuje 65-letnico obstoja. Praznovanje bodo razdelili na več dni. Ob nedavnem svetovnem dnevu Zemlje so najprej posadili ginko, drevo, ki simbolizira optimizem in trajnost.
Na svetovni dan Zemlje so v Mladinskem zdravilišču in letovišču Debeli rtič posadili ginko, simbol upanja in trajnosti. Foto: Radio Koper
Na svetovni dan Zemlje so v Mladinskem zdravilišču in letovišču Debeli rtič posadili ginko, simbol upanja in trajnosti. Foto: Radio Koper

Na naša vprašanja je odgovarjala vodja zdravilišča, mag. Ana Žerjal.


Letos obeležujete 65 let obstoja. Pisal se je 13. junij 1956, ko ste sprejeli prvih sto otrok. Koliko se jih je zvrstilo pri vas v teh 65 letih?

Skupno smo pri nas gostili okrog 600 tisoč otrok. Vsako leto – seveda je izjema leto epidemije – nas namreč obišče približno 16 tisoč otrok.

Vodja zdravilišča ste zadnjih deset let. Ste ponosni na vse, kar ste dosegli v tem času?

Predvsem smo ponosni na to, da otroci izredno radi prihajajo v naše zdravilišče, kjer izvajamo različne programe, ter da srečni in zadovoljni odhajajo domov.

Ana Žerjal, vodja zdravilišča. Foto: Radio Koper

Kako pa ste izkoristili čas koronavirusa?

V zimskem času, ko bi sicer morali imeti otroke, smo izvajali nujna vzdrževalna dela, pripravili pa smo tudi sedem novih naravoslovnih projektov z željo, da jih, ko otroci spet pridejo k nam, čim bolj povežemo z naravo. Posadili smo 27 novih dreves, označili tipične rastline v zdraviliškem parku in izdelali novo biološko pot. Nastal je tudi zdraviliški herbarij, iz lesenih naplavin, ki jih je ob neurju prineslo morje, pa smo s sodelavci ustvarili leseno formo vivo. Poleg tega smo uredili vrt zelišč, postavili hiške za živali in pripravili brošuro o zdraviliškem parku.

Ob 60. obletnici je bilo vse manj otrok, ki so bili napoteni k vam z zdravstveno napotnico. Če jih je še pred leti tja odšlo po 2000 na leto, jih je takrat šlo samo 500. Kako je s številom takih otrok danes?

Situacija se je izrazito obrnila v prid otrokom. Imamo tudi povečano pogodbo z zdravstveno zavarovalnico za zdraviliško zdravljenje otrok, pri zdravstvenih letovanjih pa je bila turbulenca tistega leta uspešno rešena, tako da zdravstvena, socialna in ostala letovanja lepo potekajo. V zadnjih petih letih smo za 25 odstotkov povečali število prihodov otrok.

V zdravilišču "delajo čudeže"
Generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije, Cvetka Tomin, je, ko so v zdravilišču začeli z letošnjim praznovanjem, izpostavila: "Delamo čudeže. Zahvala gre ekipi s prostovoljci in z donatorji, ki nas vedno znova podpirajo pri idejah, ki jih generirajo v zdravilišču. Razvoj v smeri sobivanja z naravo, ohranjanja avtohtonih živalskih in rastlinskih vrst, skupaj s pogoji za ohranjanje zdravja za to, da pričaramo nasmehe na obraze otrok in starejših, ki tukaj letujejo, je neprecenljivo."

Ali imajo današnji otroci veliko več zdravstvenih težav, kot so jih imeli otroci, ki ste jih gostili pred, recimo, desetletjem?

Seveda. Otroci se na žalost srečujejo s pogostejšimi obolenji dihal in alergijami, obolenja kože so vedno bolj pogosta, srečujemo se z najrazličnejšimi dietami. Predvsem pa so vsi otroci v različnih stiskah. Potrebujejo sprostitev, igro, druženje, zato je pomembno, da v zdravilišču izvajamo naše poslanstvo, torej skrb za krepitev zdravja otrok in drugih ranljivih skupin.

Vemo, da so vam v veliko pomoč že vrsto let številni donatorji. So ti ob vas tudi zdaj, v teh časih?

Ja, res smo zelo zadovoljni in veseli, da so z nami. Ob tej priložnosti se zato prav vsakemu od njih posebej zahvaljujem.

Kakšni so izzivi zdravilišča in letovišča Debeli rtič za prihodnost?

Za zdravilišče me sploh ne skrbi, vem, da je zdravilišče v izredno dobri kondiciji, rezervacij imamo več kot kapacitet, tako da ko se bo epidemija poslovila, bo zdravilišče spet zacvetelo.

Kaj pa vaše osebne želje ob tej častitljivi obletnici, jih imate?

Uresničiti želim še nekaj projektov, sicer pa želim še naprej delovati v dobrobit otrok, kar skupaj z ekipo izjemno predano že počnemo.

Anita Urbančič


Zadnji prispevki