Trenutno se predvaja:
19. januar 2020 ob 16:57 Zgodbe

75-letnica bitke na Trnovem

En dogodek, dve slovesnosti: potomci fašistov v soboto v Gorici položili venec v spomin na njihove padle na Trnovem, novogoriška borčevska organizacija v nedeljo tam pripravila spominsko slovesnost.
Spomenik na Trnovem opominja in spominja. Foto: Vojko Gabrijelčič
Spomenik na Trnovem opominja in spominja. Foto: Vojko Gabrijelčič

Neofašisti v avli občinske hiše v Gorici vsako leto položijo venec v spomin na 88 padlih "masovcev" na Trnovem. Italijanski antifašisti so istočasno pripravili protestni shod, s katerim na simboličen način nasprotujejo uradni lokalni politiki, ki je sprejela pripadnike fašističnega združenja v mestni hiši v Gorici. Današnjega shoda se je udeležilo tudi veliko Novogoričanov. Med njimi tudi Marko Rusjan. Spominsko slovesnost ob letošnji 75. obletnici so pripravili na pobudo krajevnega odbora Zveze borcev na Trnovem. Predsednica novogoriške organizacije Zveze borcev Katjuša Žigon:

"Vsekakor je bitka za partizansko Trnovo postala pomembna in dolga leta smo razmišljali, kako naj to obeležimo. Vedno smo se spominjali samo ustanovitve IX. Korpusa, letos pa je prišla pobuda s strani KO ZB Trnovo in tovariša Jožeta Šušmelja, da bi obeležili to bitko, ki je pomembna za primorski in slovenski prostor."

Nekdanji politik in diplomat, sicer pa domačin s Trnovske planote Jože Šušmelj o pomembnosti te bitke:

"Vršila se je v januarju, ko je bilo na Trnovem minus deset stopinj, bitka je bila v velikem snežnem metežu. Bile so neverjetno grozotne razmere, tudi za borce …. Če primerjamo z drugimi bitkami po Sloveniji je ta enakovredna dražgoški bitki in zadnji bitki Pohorskega bataljona. Medtem ko je ta bitka bila, ne vem iz katerih razlogov, zanemarjena.

Kosovelova brigada, Trnovo po koncu bojev, januar 1945. Foto: neznani avtor; fotografijo hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Nemci so v zadnjih mesecih leta 1944 ko so zavezniki vedno bolj prodirali proti severu Apeninskega polotoka začeli na Primorskem graditi novo obrambno linijo, s katero naj bi zaustavili zavezniško vojsko. Prav zato je bilo treba očistiti zaledje, kjer so se zadrževali borci IX. korpusa. Na Trnovem, ki je takrat štelo okrog 600 prebivalcev, je bil esesovski policijski polk, ki se mu je pridružil masovski bataljon Fulmine, še pove Šušmelj:

"Italijani oziroma X.MAS so bili pripadniki specialne enote italijanske mornarice, ki se bo kapitulaciji Italije niso predali zaveznikom temveč so se povezali z nemško vojsko, ki jim je zagotavljala relativno samostojnost. Torej oni so prišla na Trnovo z nalogo, kot so rekli, da obranijo vzhodne meje Italije. S tega vidika je ta bitka pomembna, ker so slovenski partizani pregnali s Trnovega X.MAS in s tem tudi osvobodili Trnovsko planoto."

Štab brigade 30. divizije opazuje položaje za napad, Trnovo, januar 1945. Z zemljevidom v roki je Franjo Rustja - Čanči, načelnik 30. divizije. Foto: neznani avtor; fotografijo hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Očitno pa ta del zgodovine ne bo pozabljen. Dan pred osrednjo spominsko slovesnostjo na Trnovem je bila v novogoriški mestni občini okrogla miza na temo Bitka za partizansko Trnovo.
Domačini bi radi v prihodnosti povezali Spominski park NOB na Trnovem s stalno razstavo fotografij in predmetov iz tega obdobja in iz tega naredili zgodovinsko turistično pot.

Nataša Uršič

Novogoriško območno združenje borcev je skupaj z domačini in ob sodelovanju Goriškega muzeja in Muzeja novejše zgodovine pripravilo spominsko proslavo in odprtje priložnostne razstave. Nataša Uršič je pred mikrofon povabila različne sogovornike, ki so ji razkrili ozadje te bitke in načrte za prihodnost v povezavi z zgodovinskim turizmom na Trnovem.

Zadnji prispevki