Trenutno se predvaja:
2. december 2020 ob 09:29 Zgodbe

Aleš Bržan in Klemen Miklavič na polovici mandata

Pred dvema letoma je 2. december prinesel spremembe v več primorskih občinah. Po drugem krogu lokalnih volitev sta morala dolgoletna župana Boris Popovič in Matej Arčon predati vodenje občine. Klemen Miklavič in Aleš Bržan sta zdaj na polovici mandata.
Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Novogoriška opozicija v mestnem svetu je po dveh letih kritična. Klemnu Miklaviču očita, da je pred volitvami veliko obljubljal, izpolnil pa večinoma to, kar je začel že njegov predhodnik. Miklavič jim odgovarja, da so kritike popolnoma neutemeljene in zavajajoče ter da projekti, za katere trdijo, da jih je dobil pogrnjene na mizi, v resnici sploh niso bili pripravljeni, ker niso imeli dovoljenj ali kupljenih potrebnih zemljišč. Najbolj kritični pri oceni dela na polovici mandata so svetniki Liste Mateja Arčona. Ana Zavrtanik Ugrin:

"Glavna obljuba aktualne oblasti je bila, poleg reševanja vprašanja univerze, stanovanjska politika. Na teh dveh stebrih je slonela kampanja. A ne na enem ne na drugem področju se ni naredilo dovolj, oziroma se je premalo. Stanovanjska politika stagnira, govori se o novih stanovanjih v Prvačini, kar je projekt od prej." Tudi šest svetnikov, združenih v skupino Soča, se strinja s to oceno.

Miklavič na očitek, da uresničuje že pripravljene projekte, odgovarja:

"Zaključek brvi čez Sočo je bil projektiran na tujem zemljišču, prav tako zdravstveni dom in krožišče na Prvomajski ulici. Zemljišča za bodočo poslovno ekonomsko cono v Kromberku so bila zaščitena v okviru Nature 2000." Dodaja, da so morali vse potrebno urediti, sicer ne bi dobili evropskih ali drugih sredstev. Kako je s stanovanjsko politiko, ki je bila ena od glavnih predvolilnih tem? "Neprofitna stanovanja - upam si izzvati kogarkoli v Sloveniji, ki bi v dveh letih zmogel to, da se uresničuje projekt, ki bo v Novo Gorico pripeljal 102 stanovanji. Eden je Liskur, stanovanjska soseska z osemdesetimi stanovanji, in Grgar z 22 stanovanji. Na Liskurju ni bilo ničesar narejenega. Potrebna je bila sprememba OPPN, most, da tam lahko poteka gradnja."

Kako bo Univerza v Novi Gorici dobila zemljišča za kampus, je bilo tudi eno od osrednjih tem pred volitvami. Klemen Miklavič: "Skupaj z Univerzo in drugimi deležniki, vključno z visoko tehnološkim gospodarstvom, smo začrtali enega najbolj drznih planov v državi. To je Center zelenih tehnologij. To je praktično začetek kampusa. Nastavljamo projekt, ki je realen in predvideva financiranje."

Novogoričan Luka Lisjak Gabrijelčič meni, da se na sredini mandata stvari lahko obrnejo navzgor ali navzdol. Po njegovem mnenju bosta zato naslednji dve leti odločilni: "Nekega velikega nezadovoljstva nad to garnituro ne čutim. Čutim pa utrujenost in upad začetnega navdušenja, ki je razumljiv in ki se v drugem mandatu lahko sprevrže v odprto nezadovoljstvo. Tega še ni. Jaz tega ne čutim, vsaj ne v mestu. Obstaja pa možnost, da se v drugem mandatu neizpolnjene obljube začnejo kopičiti in bo to slabo vplivalo na klimo."

Potrebno je omeniti še koalicijo, ki jo v Novi Gorici sestavlja gibanje Goriška.si, svetniki iz SD-ja, Zveze za Primorske in SDS-a. Pisana mavrica od leve proti desni pravi, da je delo v koaliciji aktivno, načelno in konstruktivno ter da so različna mnenja slišana in upoštevana.

V Kopru čez dve leti Popovič znova v kandidaturo?

Aleš Bržan je na polovici mandata izvedel, da je Boris Popovič napovedal vnovično kandidaturo za župana čez dve leti. S tem se ne obremenjuje in napoveduje uresničitev kar nekaj načrtov do konca svojega županovanja. Med glasnimi kritiki njegovega načina dela so svetniki Levice. Bržan pravi, da mu je uspelo z ekipo dokazati, da se da občino voditi na drugačen način.

"Ponosen sem na veliko manjših stvari. Kaže se, da se da voditi občino na drugačen način. Veliko projektov je še teku. So manjši, mogoče niso tako bleščeči. Naš načrt je bil petodstotna izboljšava na vseh področjih do konca mandata, kar ni malo in ni enostavno."

Priznava, da ne bo uspel uresničiti dveh načrtov: obnove Servitskega samostana, za kar znova skrbi Univerza, ter ureditve večnamenskega prostora za mlade in društva na Bonifiki: "Smo pa zagotovili alternativne lokacije za te vsebine, od prostorov na Markovcu do Libertasa."
V tem času je Bržanovo koalicijo zapustila Levica. Svetnik Alan Medveš pohvali participativni proračun in kritizira kadrovanje v javnih podjetjih:

"Veliko se ni spremenilo, obljubljal je novo politiko in spremembe. Njegove vsebine pa so se izkazale za prazne obljube, vizije so siromašne. Opozarjamo na klientelizem. V občinskem svetu razprave ni, glasni smo mi, kdaj tudi kakšen posameznik, o gradivu ni nobene debate."

Boris Popovič se kot občinski svetnik ne znajde najbolje, pogosto ga na sejah ni. Na vprašanje, ali bo čez dve leti znova kandidiral:

"Vsekakor bom, ker je veliko Koprčanov in prebivalcev občine nezadovoljnih s tem, kar se dela oz. s tem, kar se ne dela. Delajo se projekti, ki so nedodelani in nenormalno dragi, kot sta denimo montažna garažna hiša in območje med Semedelo in Žusterno."

Bržan, ki je pred dvema letoma zmagal z 17 glasovi prednosti, se s to napovedjo ne obremenjuje: "Nimam težav s tem. Ljudje vidijo, da se da delati boljše in na širšem območju, kot se je delalo. Občutek imam, da zadošča samo svojemu egu."

Napoveduje, da bodo do konca mandata zgradili novo šolo na Škofijah, sprejeli krovni prostorski načrt in uredili 2000 priključkov na kanalizaciji na podeželju. Prav zdaj pa tehtajo, kako v drugi polovici mandata še več denarja nameniti za ustrezne prostore in boljše delovanja zdravstva.

Nataša Uršič, Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki