Trenutno se predvaja:
14. april 2018 ob 15:49Zgodbe

Andaluzijski konji in pes v Boninih pri Kopru

Obiskali smo Niko Konc, ki vodi Konjeniški klub Histria in ima deset čistokrvnih andaluzijskih konjev ter andaluzijskega terierja podganarja.
Nika Konc s svojim andaluzijskim terierjem.

Nika Konc s svojim andaluzijskim terierjem. Foto: Radio Koper

V srednjem veku so španski andaluzijski konji veljali za najbolj plemenite. To potrjuje tudi dejstvo, da so jih do sredine 19. stoletja iz Španije uvažale mnoge evropske države in tako oplemenitile svoje pasme konj. Tudi v našem lipicancu je nekaj andaluzijskega temperamenta. Andaluzijska pasma je le ena izmed nacionalnih pasem španskih konj, ki jo Španci najbolj častijo in je del njihove kulturne dediščine. Andaluzijci so toplokrvni konji in veljajo za prvo pasmo na evropskih tleh.

Gre za zelo elegantnega, delovnega in športnega konja, ki je pritegnil tudi jahačico Niko Konc. Iz rodne Gorenjske se je preselila na Primorsko, kamor jo pritegnila ljubezen do partnerja in konj. Že kot dekletce je sedla na konja, ki ga je imel njen dedek. Vez s to živaljo je bila tako močna, da jo spremlja še danes. Tudi zato je ustanovila Konjeniški klub Histria, kjer otroke in odrasle uči jahanja, pripravlja različne delavnice, tabore in pohode s konji. Izbrala je špansko pasmo andaluzijskega konja. Gre za toplokrvnega konja z atletsko postavo. V španskih filmih jih velikokrat vidimo kot bele konje oziroma sivce.

"Približno 75 odstotkov teh konjev je res belih. Lahko pa so tudi v črni, rjavi ali v lisičji barvi. Imajo dolg mišičast vrat in dolgo, bujno svileno grivo in rep, ki sta, včasih, le malo skodrana. Krasijo ga zelo elegantne noge in imajo baročno obliko, kar pomeni, da so malo močnejši. Njihova velikost je približno 160 centimetrov v vihru, lahko tudi več. Imamo deset čistokrvnih španskih konjev, enega mešanca in tri ponije. Za te konje sem se odločila, ker so me pritegnili karakter, izgled, volja do dela, skratka vse, kar andaluzijski konji imajo," je povedala Nika.

Med enim izmed delovnih obiskov v Španiji so domov pripeljali tudi posvojenega španskega terierja pasme ratonero bodeguero andaluz. To je pes podganar, ki so ga nekoč uporabljali v vinskih kleteh za lovljenje podgan. "Ponekod v Španiji še vedno služi temu namenu, najpogosteje smo ga srečevali v hlevih in je v nas vzbudil veliko zanimanja. Tako smo se odločili, da enega posvojimo. O tem, da bi imeli kako leglo, ne razmišljamo, ker je v Španiji toliko takih psov, ki živijo v groznih razmerah. Vsakomur priporočam, naj andaluzijskega bodeguera raje posvoji."

Celotnemu pogovoru Loredane Vergan z Niko Konc lahko prisluhnete s klikom na fotografijo nad besedilom.


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki