Trenutno se predvaja:
4. april 2020 ob 22:06 Zgodbe

Andrej Makor: "Čakamo, da se situacija umiri in poskušamo vzdrževati stike."

Na prvo aprilsko soboto poklicali solopevca, skladatelja in zborovodjo Andreja Makorja, ki je doma na Škofijah. Andrej Makor poučuje na piranski in koprski gimnaziji, na Glasbeni šoli Koper uči solopetje, vodi pa tudi tri primorske zbore.
andrej makor Foto: Radio Koper
andrej makor Foto: Radio Koper

Poučevanje na daljavo je, tako slišimo od staršev in učiteljev, kar velik zalogaj: kako ste se organizirali?

"Vse skupaj urejamo prek spletnih učilnic, to so take platforme, kjer so, tako kot pri pouku, zbrani učenci in dijaki; učitelj posreduje dijakom snov oz. naloge, ki jih morajo opraviti. Uporabljamo različne platforme, kot so videoklici oz. videoučilnice, drugače pa prek e-pošte in raznih skupin, ki se ustvarjajo na facebooku. Socialna omrežja dobivajo vse večjo težo, to je lahko tudi dobra plat teh razmer."

Pri individualnem pouku solopetja pa je vendarle malo drugače; kako poteka taka šolska ura na daljavo?

"Pripravim in posnamem jim različne vaje za upevanje, obenem jim posnamem tudi klavirske spremljave, tako da lahko vadijo ob teh posnetkih. Seveda, glas je intimni inštrument, učenci in dijaki niso vajeni poslušati svojih posnetkov, ki mi jih potem posredujejo. Zelo so kritični, to so pač nadarjeni dijaki, ki so že opravili sprejemne izpite in imajo zelo strog in kritičen odnos do svojega petja, kar je po eni strani dobro; snemanje in poslušanje posnetkov so priporočali tudi moji profesorji, je pa res, da je neposreden stik z učencem pravzaprav nepogrešljiv."

Imate v dneh izolacije več časa, da tudi kot solopevec vzdržujete kondicijo?

"V teh časih pripravljam bolj gradivo za svoje učence, kot skladatelj pa sem sicer vajen dela od doma in komponiram. Je pa res, da sem mogoče prav zaradi izolacije zdaj slabše organiziran kot sicer, ko imam za skladanje veliko manj časa."

Velik del vašega dela te dni prav gotovo stoji, to je zborovodstvo. Petje oz. skupinske vaje so v času karantene prekinjene, zastalo je delo zborov, prav v času revije Primorska poje, mnogi so se pripravljali na letne koncerte, tekmovanja, gostovanja ...

"Za zborovsko petje je ta epidemija gotovo zelo hud udarec. Vse je obstalo, tudi vse vaje so prekinjene. Kot zborovodja treh zborov poskušam situacijo reševati tako, da skladbe, ki smo jih imeli v programu, posnamem po glasovih. Vsak pevec dobi svoj 'part' in lahko doma sam vadi ter tako ohranja stik s petjem."

Kako se bodo po tej izkušnji pobrali številni zbori, ki jih poganjata ljubiteljska energija in ljubezen do petja?

"Težko bo. Na začetku maja naj bi bil teden ljubiteljske kulture in zdaj je vse, kar smo pripravljali, tudi zaključki sezone, nekako zamrznjeno. Niti sami ne vemo, kdaj in če se bodo ti načrti izvedli oz. če bodo premaknjeni v naslednjo sezono. Čakamo, da se situacija umiri in poskušamo vzdrževati vezi, plesti te niti še naprej. Upam, da bomo lahko kmalu začeli delati."

Bodimo optimisti – čas po izolaciji bo med primorske pevce gotovo prinesel veliko željo po skupnem delu in muziciranju!

Janja Lešnik


Zadnji prispevki