Trenutno se predvaja:
25. januar 2018 ob 09:03 Zgodbe

Andreja Pegan iz Dublina: "Evropski denar ne more kupiti ljubezni do Evropske unije."

Dr. Andreja Pegan je diplomirala v Ljubljani, magistrirala na Nizozemskem, doktorirala na univerzi v Luksemburgu. Danes živi v Dublinu, kjer je del mednarodne ekipe v projektu Cohesify, v katerem preučuje vpliv kohezijske politike na evropsko zavest.

Kohezijska politika podpira več sto tisoč projektov po vsej Evropi, ki prejemajo sredstva iz različnih evropskih skladov. Namen ekonomske in socialne kohezije je predvsem zmanjšati neskladje med različnimi regijami in zaostalost najmanj razvitih regij. "Mi proučujemo vpliv kohezijske politike na oblikovanje evropske identitete oziroma občutka pripadnosti med prebivalci. Sprašujemo se, ali lahko financiranje projektov ustvari evropsko identiteto. Če povem po domače, mi vemo, da evropski denar ne more kupiti ljubezni do Evropske unije in zato proučujemo dejavnike, ki bi na to lahko vplivali."

Ljudje še vedno zelo različno dojemamo Evropsko unijo, med državami in regijami pa obstajajo zelo velike razlike. "Gre za zelo kompleksen družbosloven problem, ki ga je težko raziskati, je pa to pomembno vprašanje, saj je Evropska unija danes del našega vsakdana in prihodnost Evropske unije je odvisna od videnja in mnenja njenih državljanov," pravi naša sogovornica, ki živi v Dublinu in raziskuje doživljanje EU na irskem primeru. "Irska je v kontekstu kohezijske politike zelo posebna in to v pozitivnem smislu. Na Irskem se financirajo tisti projekti, ki so dejansko potrebni in jih hkrati tudi prebivalstvo zaznava kot take. Poleg tega so tu institucije zelo uspešne pri črpanju sredstev. Lahko povem, da tukaj ni večjih problemov pri razpisih. Vprašanje pa seveda ostaja, ali vse to vpliva na pozitivno sliko, ki jo Irci imajo o Evropski uniji. Tudi v Veliki Britaniji se kohezijska politika izvaja uspešno, vendar so se Britanci odločili za Brexit."

In to vprašanje je na Irskem zelo aktualno. Brexit lahko vnese nove delitve, nove meje, ki so bile že skoraj pozabljene. "Gre za zelo težko in bolečo zgodovino, ki ima še vedno posledice na vsakodnevno življenje tudi tukaj na Irskem. Lahko vam povem, da mi je veliko znancev v Dublinu zaupalo, da se v Belfastu ne počutijo najboljše. In to, da sta bila Irska in Velika Britanija članici Evropske unije je ogromno pripomoglo pri implementaciji mirovnega sporazuma. Je pa v primerjavi z Veliko Britanijo tu veliko konsenza v politiki in trenutki premier, ki je mimogrede sin priseljenca iz Indije, ima vedno podporo opozicije pri vprašanju o Brexitu."

Andreja Pegan že nekaj let živi na Irskem. Zanimalo nas je tudi, kako se tam počuti, kako preživljajo zimo, zakaj so pubi polni že popoldne in zakaj je Irska ena od najbolj gostoljubnih držav, v katerih je prebivala. Prisluhnite klepetu s klikom na povezavo.


Zadnji prispevki