Trenutno se predvaja:
2. februar 2017 ob 09:57Zgodbe

Anka Tasmanka, zaveznica Aboriginov in ekološka aktivistka

Anka Makovec je v 80ih skupaj z aktivisti iz Tasmanije preprečila gradnjo hidrocentrale sredi tasmanske džungle, kar še danes velja za izjemen primer ekološkega aktivizma.
anka tasmanka

Pri Anki doma. Foto: Matic Oblak

Anka z aktivisti Zeleni Tasmanije

Anka z aktivisti Zeleni Tasmanije. Foto: osebni arhiv

Gospa, ki bo letos praznovala 79- i rojstni dan, se je iz kraja Deskle pred skoraj pol stoletja odpravila v svet. V tistem času ni bilo tako enostavno spakirati kovčke in oditi. Svet jo je vznemirjal, vabil, izzival in želela ga je raziskati ter doživeti čim več čudovitih izkušenj. Ni veliko pomišljala, ko se ji je ponudila prva priložnost, je odšla v Avstralijo.

Danes bi o njej lahko posneli filmsko pripoved. Poleg življenja z avstralskimi domorodci, aborigini, in aktivističnega boja, je tudi strastna popotnica – prepotovala je ves svet - in prav tako strastna ljubiteljska slikarka.

Rubrika Primorci po svetu je na sporedu vsak četrtek ob 7.30

Morda bi zgodbo o njej začeli v Avstraliji, kamor je stopila z ladje in kjer je živela dokler se ni dokončno in usodno zaljubila v Tasmanijo. Ta avstralski otok je postal njen drugi dom. Tudi zato, ker jo tamkajšnja narava spominja na modro zeleno Sočo in hriboviti svet ob njej.

Ko se je srečala z Aborigini, je videla, da se jim dela strašanska krivica. V dno duše jo je pretresel dogodek, ko se s prijateljem ni mogla udeležiti gledališke prestave. Za Aborigine je bil vstop prepovedan.

»To so zlati in dobri ljudje, njihova kultura je ena najstarejših na svetu. Evropejci pa so prišli k njim in jim rekli: Mi vas bomo civilizirali! Ma, čakajte malo, sem si mislila… Ko sem šla živet k njim in se naučila njihove zgodovine, kulture in umetnosti so mi dejali, naj grem v šolo in pripovedujem mladini o njih. In sem šla, ampak samo zato, ker so me oni prosili. Na koncu pa mi je bilo v veliko zadoščenje. Zato so me tudi posvojili in mi dali aboriginsko ime - Narigin. To pomeni jutranja zvezda. Zelo sem ponosna na moje aboriginsko ime

Anka je bila v 80ih letih prejšnjega stoletja aktivistka. Pomembno vlogo je skupaj z Zelenimi Tasmanije odigrala v boju proti gradnji hidrocentral, ki naj bi jih postavili sredi tasmanske džungle in na sotočju rek Gordon in Franklin. Njihov boj je trajal skoraj dve leti.

»Šla sem v Tasmanijo in si jo ogledala. In ko sem videla to čudovito nedotaknjeno naravo, pragozdove, tako vse sveže, sem se zaljubila v otok in si mislila, to se ne sme zgoditi. Podjetja naj bi tam zgradila štiri jezove, uničila džunglo, pristni svet in čisto vodo. Se pravi, da bi bil ves ta nedotaknjen svet uničen. Tja so že prišli buldožerji, tovornjaki. Nekateri aktivisti so se privezali nanje… No, zahvaljujoč temu boju imamo zdaj enkratni naravni turizem. Sto tisoče ljudi na leto pride sem in samo gledajo, uživajo in si napolnijo dušo s to čistočo in pristnostjo narave

Otok Tasmanija je najmanjša avstralska država. Leži 200 km južno od avstralskega kontinenta. Skoraj polovica otoka je zaščitenega kot narodni park in posejanega s kraji, ki so zaščiteni z znakom svetovne dediščine. Poleg lepih plaž in s snegom prekritega gorovja se po otoku vijejo reke, o katerih je pripovedovala Anka Makovec, med njimi pa so tudi pragozdovi. Zaradi neokrnjene in divje narave, edinstvene flore in favne je Tasmanija privlačni raj za popotnike. Po nekaterih podatkih ima ta avstralska država celo najčistejši zrak na svetu.

Nataša Uršič


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki