Trenutno se predvaja:
16. maj 2018 ob 18:41Zgodbe

Arbnore Avdylaj: "Lahko si 'in - in', torej, in Slovenka in Albanka."

S Kosova je kot petletna begunka prišla v Koper. Zdaj je študentka druge stopnje mednarodnih odnosov na ljubljanski FDV.
Arbnore Avdylaj
Arbnore Avdylaj

Študentka druge stopnje mednarodnih odnosov na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, Arbnore Avdylaj, je v Slovenijo prvič prišla z družino kot begunka s Kosova. Imela je pet let. "Slovenija je meni in moji družini dala to, kar smo takrat potrebovali – občutek varnosti." Ta občutek je doživela tudi pred enajstimi leti, ko se njena družina priselila v Slovenijo.

Dejstvo, da je kot otrok doživela vojno, je zaznamovalo tako njeno življenje kot celo družino. Prav njena osebna zgodba je eden od razlogov, da je izbrala študij mednarodnih odnosov. Želi si, da nikomur na svetu ne bi bilo več treba doživljati grozote vojne: "Rada bi videla, da ljudje živijo v miru, da se razumemo, da so spoštovane človekove pravice in osebno dostojanstvo vsakega posameznika."

Po končanem študiju si želi delovati na področju diplomacije in na ta način prispevati k razvoju enakopravnejše družbe. Pri tem verjame, da je vsak spor mogoče rešiti s pogovorom, vsekakor pa brez orožja.

"Tam, kjer ni komunikacije, ni človeških odnosov. Zato so se dogajale stvari, kot so se in kot se na žalost še vedno dogajajo v nekaterih delih sveta. Torej komunikacija, medkulturni dialog, to je bistvo vsakega odnosa," pojasnjuje.

"Imela sem srečo in podporo družbe, v katero sem prišla," nadaljuje svojo zgodbo o prihodu v Slovenijo. Najbolj srečna pa je bila, ko so jo starši vpisali v šolo, v koprsko Osnovno šolo Antona Ukmarja. Ta je namreč bistveno prispevala k njenemu vključevanju v lokalno okolje in k njenim nadaljnjim uspehom: "Tu sem dobila občutek sprejetosti, pomoč z vseh drugih vidikov, ponudile so mi jo tako učiteljica slovenščine kot tudi druge, pomagali so mi kot migrantki, ki je dva tedna pred šolo znala po slovensko reči le 'da' in 'ne', nato pa je šolsko leto zaključila z odliko."

Družbi, ki jo je tako sprejela medse, želi nekaj tudi vrniti in prispevati k njenemu razvoju. Na vprašanje, ali bi nekega dne torej lahko postala veleposlanica, pa odgovarja: "Seveda bi, če bom imela to priložnost. Predstavljati Slovenijo v tujini bi bila največja čast, ki bi jo lahko kadar koli imela."

Doma se počuti tako v Kopru kot v Ljubljani, kjer študira, pa tudi na Kosovu. "Starši nas niso nikoli učili, da moramo izbrati Kosovo ali Slovenijo, ampak so rekli, da si lahko 'in - in'. Lahko si in Slovenec in Albanec, Slovenka in Albanka, oziroma v mojem konkretnem primeru, Kosovarka. Ja, Slovenija je definitivno moj dom."

Multikulturnost je nekaj, na kar je Slovenija lahko ponosna, še poudarja. Vsaka napredna država mora podpirati multikulturnost: "Homogenost je nekoliko demode, a ne," skozi smeh zaključuje Arbnore.

Lea Širok (Radio Koper) in Dijana Harčević Ćatić (Kulturno izobraževalno društvo PiNA)


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki