Trenutno se predvaja:
10. januar 2019 ob 23:15Zgodbe

Arne Baruca: "Teksas ni takšen, kot si ga predstavljamo Slovenci"

Arne Baruca je Primorec, ki z družino že vrsto let živi in dela v Teksasu. Kot profesor na Univerzi v San Antoniu predava s področja marketinga.

Teksas je mnogo večji, kot si predstavljamo. Fotografija prikazuje primerjavo z velikostjo evropskih držav.

Arne Baruca ni odšel v Teksas, da bi tam postal kavboj ali renger, čez lužo je postal profesor na Univerzi v San Antoniu. Arne, zakaj Teksas?

Teksas ni bil moj prvotni cilj. Vedel sem, da si želim v tujino, najprej sem gledal, da bi delal doktorat na kanadskih univerzah, vendar sem se nazadnje odločil za južni Teksas.

Ko ste živeli v Kopru, ste najprej delali na Banki Koper in nato v Cimosu. Kje se je zgodil tisti preklop, ko ste iz lokalnega preskočili na globalno?

V Kopru sem najprej delal na Banki Koper ter nato v Cimosu, to drži. Preskok glede tujine pa se je zgodil, ko sem bil leta 2004 na dopustu v Vancouver-ju v Kanadi in se odločil, da se bom preizkusil tudi v tujini.

Vi ste se v akademski svet vključili naknadno, prej ste namreč delali v gospodarstvu. Kako so vas sprejeli v akademskih krogih, so vam prišle prav izkušnje iz gospodarstva in kako je potekala vaša pot do profesorja?

Želel sem delati doktorat ob delu, vendar sprva nisem verjel, da mi bo res uspelo. "MBA-ji" so bili dragi, vendar sem kasneje izvedel, da mi lahko študij plačajo drugi oziroma, da mi lahko omogočijo štipendijo.

Izkušnje iz gospodarstva mi pri študiju niso prišle prav, a so zdaj, ko poučujem, dobrodošle. Ko sem dokončal študij, ki je trajal 5 let, sem se najprej zaposlil kot učitelj v Connecticat-u blizu New Yorka, kjer sem poučeval tri leta ter se nato vrnil v Teksas, San Antonio.

Vrniva se torej v Texas. Vemo, da imajo radi smodnik, vemo, da imajo nizke davčne obremenitve. Kaj bi morali še vedeti – naštejte nekaj značilnosti države texas.

Teksas ni takšen, kot si ga mi v Sloveniji predstavljamo. Ni kavbojcev, mesta so precej urejena, veliko je zelenih površin. Mesta se zelo hitro razvijajo, gradijo se nove soseske. San Antonijo je sedmo največje mesto v Ameriki. Rodea ne spremljam, sta pa zelo znana športa ameriški nogomet in košarka.

Celoten svet se čudi, kako je lahko takšen človek kot je Donald Trump prevzel predsedniško mesto Združenih držav Amerike – kako na svojega predsednika gledajo teksačani (mimo grede - v Texasu so je večina podprla ravno aktualnega predsednika)?

Teksas je razdeljen. Mesta so bolj kozmopolitanska, progresivna, odprta, demokratična, zaledje pa je republikansko in konzervativno.

(nadaljevanju lahko prisluhnete s klikom na zgornji posnetek)


Blaž Maljevac


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki