Trenutno se predvaja:
22. maj 2019 ob 15:54 Zgodbe

Artyom Ismagilov iz Kazahstana: »Vse smo naredili zaradi otrok, za njuno prihodnost. Tu je za njih bolje.«

Tokratni gost oddaje Točka dialoga je 38-letni Kazahstanec, ki ga je življenje pred dvema letoma pripeljalo v Koper.
Osebni arhiv

Artyom Ismagilov se je zaradi družine in prihodnosti svojih otrok odločil zapustiti Kazahstan. Foto: osebni arhiv

Pred tem je Artyom Ismagilov z družino živel v Kazahstanu, a tam ni videl prihodnosti za svoja otroka. Pove, da so tam osnovni problemi »slaba medicina, ni zavarovanj za otroke, ni dobrega šolskega programa.« Tako se je odločil, da se skupaj z ženo in otrokoma preselijo v Koper, kjer stanujejo njihovi prijatelji. »Vse smo naredili zaradi otrok, za nujno prihodnost, življenje, izobraževanje. Tu je za njih bolje,« doda Artyom.

Šolski sistem je zaradi pogostih sprememb v Kazahstanu problem. »Problem je to, da ni standarda oziroma ideje, kako naj bo naprej. Vsako leto imajo nov program, novo idejo. Ko je prišel nov minister za učenje, je delal samo dve leti. V teh dveh letih ni imel idej in čez dve leti pride nov minister z novo idejo. Vsako leto to spreminjajo.« Za ljudi, ki jim kazaški jezik ni materni jezik, to predstavlja problem, saj po enajstih letih učenja jezika tega še vedno ne usvojijo.

Pogoste spremembe pa niso prisotne le na področju šolstva, tudi ime glavnega mesta se je kar čez noč spremenilo. »To je bilo zanimivo. Naš stari predsednik, ki je delal 30 let, je šel stran, zdaj imamo novega predsednika. Njegov prvi zakon je bila sprememba imena našega glavnega mesta. To je bila Astana, zdaj je to Nursultan. To je ime našega nekdanjega predsednika.«

Ko so se z družino odločali, kam bi prišli živet, so si ogledali kar nekaj krajev po Evropi. »Potovali smo po Finski, kar je bilo zelo zanimivo. Finska je država, ki ima zelo strog program in sistem e zelo močen. Potem smo potovali po Italiji in Avstriji. V Avstriji je vse dražje. V Italiji nismo vedeli, kje stanovati. Za ženo je bila super Toskana, ampak tam je bilo težko najti delo.« V Avstriji so si ogledali Dunaj, a jim je bilo to mesto preveliko. »V Kazahstanu smo živeli v centru mesta, na robu, bila je narava in majhno mesto,« pove.

Ko so prvič prišli v Koper, so bili presenečeni nad tem, kako prijetno je to mesto. »Ko je moj sin prvič prišel ven iz bloka, je šla mimo naša soseda, ki je ne pozna. Prva mu je rekla 'dober dan Makar.' On mi je rekel, 'tata, zakaj je ona prva rekla dober dan? Jaz ne poznam te gospe?'« Pojasni, da so ljudje v Kopru zelo prijazni. »Po ulici vidiš veliko srečnih ljudi in obrazov. V Italiji in Avstriji ljudje živijo drugače.«

Po poklicu je grafični oblikovalec in ima v Kopru že nekaj strank. »Počasi imam prvo, drugo, tretjo stranko. Počasi bo bolje.« Pove, da je trg v Ljubljani sicer boljši, ampak da so z družino »srečni, da lahko stanujemo tu na Obali. Z mojim delom ni treba živeti v istem mestu. Imam stranke v Italiji, Avstriji, Ljubljani, včasih tudi iz Kazahstana. Koper in Obala, to je nam prvo v srcu. Ko smo prišli prvič v Slovenijo, smo videli morje. Tu ni snega, tu je dobra klima in tu smo našli svoje prve prijatelje.«

V prostem času rad kolesari.V smehu pove, da si je tudi njegova hči za rojstni dan zaželela kolo in da so zdaj »kolesarska družina. Vsi imamo kolo.« Za kolesarjenje so ga navdušili njegovi prijatelji, ki imajo kolesarsko društvo. Največkrat kolesarijo skupaj, doda pa, da zdaj, ko nekaj poti na Obali že pozna, kolesari tudi sam.

Na življenje gleda optimistično in meni, da je za njegovo družino na Obali ter nasploh v Sloveniji bolje. »Tu je majhen trg, ampak v redu. Vse bo počasi. Ko delaš pravilno, hitro, slišiš, kaj stranka rabi. Ko delaš vse prav, bo vse v redu,« zaključi.

Njegove izdelke lahko vidite na spletni strani Ismagilov.me.

Prispevek sta pripravili Lea Širok (Radio Koper) in Darja Oražem (Kulturno izobraževalno društvo PiNA).


Zadnji prispevki