Trenutno se predvaja:
16. oktober 2020 ob 09:00 Zgodbe

Bela palica in psi pomočniki

15. oktobra praznujemo mednarodni dan bele palice, ki simbolizira osebno neodvisnost slepih in slabovidnih oseb, ostale pa opozarja, da njen uporabnik ne vidi in ima zato posebne potrebe. Takim osebam so v neizmerno pomoč psi pomočniki.
Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

V Sloveniji imamo že kar nekaj strokovnjakov, ki skrbijo za vzgojo takega psa. V veliko pomoč so ne le slabovidnim in slepim, pač pa tudi invalidnim osebam in osebam s posebnimi potrebami.

Mare Bručan. Foto: Osebni arhiv

Eden izmed takih strokovnjakov je kinolog Mare Bručan, vodja šolanja in trener v šoli »BM psi pomočniki«. Za njim je 30 let uspešnega dela z reševalnimi psi, tudi na mednarodni ravni, šolal je različne vrste psov. Izkušenj za delo s psi pomočniki mu ne manjka.

Taki psi dvigujejo kakovost življenja slepim in slabovidnim osebam, saj so njihovi prijatelji, pomočniki in vodiči celo življenje. "Slepa oseba se s pomočjo psa pomočnika vključi v okolje, s čimer si poveča socialni stik. Pes vodi v trgovino, do avtobusa ... Slepa oseba se s psom pomočnikom prične gibati v okolici, kjer se prej nikakor ni mogla. Pri nas velja pravilo, da mora imeti pes pomočnik rodovnik. Pasma ni toliko pomembna, kot so pomembne karakterne lastnosti psa. Pes mora biti umirjen, stabilen, navezan na vodnika, poslušen in dobro vzgojen. Do zdaj sem vzgojil in na delo pripravil 10 psov pomočnikov, med temi prevladujejo labradorci, imamo pa tudi pudlje in ostale pasme," je povedal Mare Bručan.


Zadnji prispevki