Trenutno se predvaja:
13. maj 2018 ob 08:41Zgodbe

Belgijski ovčarji so se predstavili kot športni psi

Psi te priljubljene pasme so se nedavno v Ajdovščini predstavili na svetovnem prvenstvu v sedmih disciplinah.
Tomaž Dražumerič in Gringo, dobitnika srebrne medalje v "bikejoringu", kolesarjenju s psom.

Tomaž Dražumerič in Gringo, dobitnika srebrne medalje v "bikejoringu", kolesarjenju s psom. Foto: Radio Koper

Na Svetovnem prvenstvu belgijskih ovčarjev v Ajdovščini se je zbralo preko 500 tekmovalcev iz 38 držav. Tekmovanje se je odvijalo v sedmih disciplinah: IPO – iskanje pogrešanih oseb, obedience, mondioring, agility, tek s psom, bikejoring ali kolesarjenje s psom in specialna razstava vseh štirih pasem belgijskega ovčarja: malinois, laekenois, tervueren in gorenendael.

Kinološko društvo Ajdovščina je izbralo različne lokacije, tako, da so imeli tekmovalci priložnost spoznati celoten kraj. Naredili so dobro promocijo tudi sosednjih krajev vse do Postojne, kjer je bila postavljena tudi ena sled za iskanje pogrešanih oseb. "Bilo je sicer naporno, a uspešno," je povedal predsednik društva Roman Hoeffrle.

Navijači so napolnili tribune na stadionu, kjer se je odvijala disciplina obedience. Vodniki se se merili v poslušnosti s svojimi psi. Vsi so bili dobri, z majhnimi niansami, ki so jih odkrile le sodniške oči. Teh je bilo dovolj, tako da jim ni ušla niti ena napaka. Najbolje so se odrezale Poljska, Rusija in Švedska. Naših tu ni bilo. Se pa lahko pohvalimo s 25. mestom Tomaža Režonje v IPO programu in s s srebrno medaljo Tomaža Dražumeriča v kolesarjenju s psom Gringom. "Takega rezultata nisem pričakoval," nam je povedal.

Belgijski ovčarji nedvomno sodijo med vrhunske športne in delovne pse. V Sloveniji imamo dobre vodnike, le denarja jim primanjkuje, da bi se lahko usposabljali kot na primer Nemci, Italijani in drugi narodi - skoraj tako kot v nogometu. Smo pa Slovenci ponovno dokazali, , da se lahko z doslednim in vztrajnim delom s psom, doseže dobre, vrhunske rezultate.

Poslušajte posnetek oddaje, ki jo je pripravila Loredana Vergan.


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki