Trenutno se predvaja:
27. marec 2021 ob 10:16 Zgodbe

Blaž Erzetič: Če poslušamo glasbo s podpovprečno opremo, izgubimo pol užitka

Na nočni obisk je tokrat prišel Blaž Erzetič, mojster elektronike, grafični oblikovalec, ilustrator, fotograf, animator, izumitelj avdiofilskih ročno izdelanih slušalk in ojačevalnikov zanje, ljubitelj glasbe in dobrega zvoka.
Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv

Blaž Erzetič iz Vrtojbe se je kot mojster elektronike, računalništva, dizajna, zvoka, grafični oblikovalec, ilustrator, fotograf, programer spletnih strani, animator in glasbenik preizkusil na številnih področjih ustvarjanja. Svoja znanja in izkušnje ter ljubezen do glasbe in vedno večjega razumevanja vloge tehnologije v njej, je povezal s podjetniško potjo in leta 2012 ustanovil podjetje Erzetich. Ustvaril je ročno izdelane ojačevalce in slušalke, ki se prodajajo po celem svetu. Del razvoja in izdelave poteka v delavnici v Trnovskem gozdu, lokalni lipov les pa se redno uvaja v izdelke, ki so ustvarjeni za dolgo življenjsko dobo in so enostavni za popravilo, za okolju prijazen končni rezultat. Podjetje pa je doslej izdalo tudi dve glasbeni zbirki, posneti na pozlačen CD avdiofilske kakovosti, Gold I in Gold II, na katerih se predstavljajo mednarodno talentirani neodvisni glasbeniki z nadpovprečno kakovostjo posnetka.

Foto: Osebni arhiv

"Če poslušamo glasbo s podpovprečno opremo, izgubimo pol užitka. Ne samo, da pomagamo podpirati neodvisne in uveljavljene glasbenike, ampak verjamemo, da lahko s poudarkom na tehnični dovršenosti predvajanja zvoka, poslušalcem še bolj približamo glasbo, ki jo imajo radi," pravi Blaž Erzetič.

Svoje nekdanje ustvarjanje in razstavljanje 3D računalniške grafike in fotografije ter igranje elektronskih inštrumentov v novogoriškem temačnem dvojcu Amateur God je tako zadnja leta nadomestil z uspešnim podjetniškim delom, s katerim pa nesebično pomaga tudi številnim ustvarjalcem po vsem svetu.

"Neke kreativnosti izven teh mojih naprav nimam več. Te naprave združujejo tehnične rešitve, zvok, delo z glasbeniki, industrijsko in grafično oblikovanje, fotografijo, programiranje spletnih strani … tako, da je to delo samo po sebi izredno raznoliko in kreativno in doslej še nisem imel dela, v katerem bi lahko toliko užival kot v tem, kar trenutno delam. Ker ni samo pomembno, da izdelki izstopajo po vrhunskemu zvoku in po videzu, ampak, da so tudi ekonomsko upravičeni. Iz umetniškega udejstvovanja sem se malo umaknil, ker bi s tem, kar delam, rad pomagal drugim umetnikom, da zablestijo ter izkoristijo svoj potencial. Tako s kompilacijo, s katero podpiram talentirane mednarodne neodvisne glasbenike z nadpovprečno kakovostjo posnetka, kot tudi s sodelovanjem z znanimi glasbeniki, ki jim dajem svojo opremo, da lahko ustvarjajo in razvijejo svojo kreativnost naprej. Tako sem sedaj sam v drugem planu in to mi je čisto v redu," še dodaja Blaž.

Foto: Osebni arhiv

Mojster zvoka iz Vrtojbe pa je sicer tudi strasten motorist, športnik in tisti, ki že šest let prisega na hojo z bosimi nogami: "Zaradi družbe smo navajeni nositi čevlje. Vendar vam lahko zagotovim, da 99 odstotkov časa čevljev sploh ne potrebuješ in si s hojo z bosimi nagimi pomembno okrepiš imunski sistem." In ob tem še doda: "Nikoli naj vam ne bo žal denarja in časa za izobrazbo in zdravje. Gibanje in zdrava prehrana zagotovo nista izgubljeni čas, ampak zgolj in samo investicija."

Z Blažem Erzetičem se je pogovarjala Tatjana Gregorič.


Zadnji prispevki