Trenutno se predvaja:
12. februar 2019 ob 11:40 Zgodbe

Bodo piranskega brancina in orado jedli tudi šolarji?

V ribogojnici Fonda, ki je edina morska ribogojnica pri nas, letno vzgojijo okrog 60 ton rib. Z leti je ribogojnica postala tudi zatočišče mnogim ribam in drugim morskim organizmom. Za izobraževanje obiskovalcev so si zamislili doživetje "Nepozaben dan v
Radio Koper/Ribogojnica Fonda|

Letos se bodo gojenim brancinom pridružile orade. Foto: Ribogojnica Fonda

Obiskovalci, ki želijo preživeti dan v ribogojnici, se do nje lahko pripeljejo s plovilom na sončno energijo, s kanujem ali supom. Ob vodenem ogledu spoznajo pestrosti morskega sveta, značilnosti piranskega brancina, kako poteka izbor ribjih mladic, s čim jih hranijo, pa tudi s kakšnimi izzivi se vsakodnevno srečujejo v ribogojnici. Za "turistično doživetje" so bili pred kratkim tudi nagrajeni.

V ribogojnici prisegajo na lokalno kakovost, vzgajajo piranskega brancina, letos pa bodo na trgu predstavili še piransko orado. Zamisel o nastanku ribogojnice se je sicer porodila iz navezanosti in strasti do morja, ki združuje družino biologov, je povedala vodja ribogojnice Irena Fonda:

"Ribogojnica je dejansko nastala, ker je moj oče opazil, da ni več rib. Skoraj celo svoje profesionalno življenje je delal kot potapljač, podvodni ribič in biolog. Vse se spreminja pod vodo in to zelo hitro. Želel je narediti nekaj, da bi pomagal. V ribogojnici delamo ročno, brez kemikalij, zelo ekstenzivno, kar pomeni, da je malo rib v vsaki mreži, najboljše krme, mladice so izbrane. Včasih je več rib zunaj mrež, kot znotraj. Če jih ni, pa je blizu kakšna tuna, delfini, imeli smo enkrat kita, tudi morske pse."

V prihodnje želijo vzgojiti za skoraj polovico več rib. "Mi smo ribji butik, smo majhni v primerjavi z drugimi. Letos načrtujemo, da bomo prišli nekje do sto ton. Pred leti smo povečali ribogojnico in s tem bomo naredili kar velik preskok. To bo za nas velik zalogaj, saj je bilo doslej več povpraševanja, kot smo imeli rib, zdaj pa bo obratno. Za nas bo izziv najti nov trg."

Trenutno se pripravljajo na razpis, s katerim bi vrtcem in šolam ponudili "lokalne ribe", je povedala Fonda: "Želimo narediti skupni projekt s partnerji, da bi vnesli v šole in vrtce "domačo ribo", tudi z namenom izobraževanja, da lahko spoznajo in okušajo ribe iz našega morja."

Celotni oddaji Morje in mi, ki sta jo pripravili Lea Širok in Tjaša Lotrič, lahko prisluhnete na zgornji povezavi.


Zadnji prispevki