Trenutno se predvaja:
16. februar 2021 ob 17:36 Zgodbe

Brezčasni napis »Vsak patk disko« se ne da!

Če ste se kdaj vozili po Goriških Brdih ste zagotovo ob krožišču v Gonjačah opazili napis »Vsak patk disko«. V spočetje in izvor slogana se je spustil Boštjan Simčič.
Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Morda ste v samem napisu skušali razvozlati pomen besede »patk«, ki v briškem narečju pomeni petek. Verjetno se pa niste nikoli spraševali o izvoru in pomenu tega zapisa. Zagotovo si tudi Dušan Matjac ni predstavljal, da bo njegov zapis postal kulten. V začetku osemdesetih je z belo barvo zapisal na zid te besede, ki so sporočale, da je na Humu plesišče. Takrat je še kot najstnik vrtel disko glasbo na tradicionalnih petkovih žurih, ki so bili znani daleč naokoli.

Napis »Vsak patk disko!« se je pred par tedni vrnil v Gonjače. Neznani avtor je s črno barvo napisal to frazo na nov kamniti zid ob krožišču. Mnogi se sicer strinjajo, da gre za vandalizem, obenem pa jih veliko priznava, da so legendarni napis iz 80. let prejšnjega stoletja pogrešali. No, če je avtor novega zapisa neznan, smo po krajšem iskanju našli avtorja prvotnega. To je Dušan Matjac iz Kojskega. V dvorani na Humu je med letoma 1984 in 1989 vrtel muziko v disku Jenny, ki ga je poimenoval po svoji hčerki Jani. "Krajevna skupnost Kojsko me je takrat prosila, če poskrbim za glasbo ob petkih in tako je nastal prvi disko na Humu. Takrat smo tudi skrbeli za označitev poti pohoda od Števerjana do Gonjač. No, takrat sem tudi zapisal te besede »vsak patk disko« na zid v Gonjačah. Na tem mestu se je velikokrat plakatiralo, zato je bil namen zapisa promocija petkovih plesov. Takrat nisem vedel, da bo postal takšna ikona. Že ob prihodu delegacije na odprtje Osimske ceste junija 1985, je bil ta napis tako zanimiv, da so ga omenjali celo v takratnih časopisih."

Na vprašanje, kaj je razmišljal, ko je napisal ta slogan, Dušan preprosto odgovarja, da nič. Bili so mladi, polni zagona in idej in v tako čudovitem in preprostem okolju se največkrat rojevajo najboljše zamisli. Zapis, ki je sporočal, da je na Humu plesišče, je že zdavnaj postal kulten in vedno znova spominja na tiste čase v osemdesetih, ko so bili žuri res nekaj posebnega. Vedno znova privablja nasmeške na obraze vseh, ki se spominjajo časov, ko smo se znali zabavati. »V dvorani na Humu smo začeli tudi z organizacijo plesov vsako soboto, kjer se je vsakič nabralo od 800 do 1000 ljudi iz vseh okoliških krajev pa tudi preko meje. Skozi vsa leta sta mi kot dodatna DJ-ja pomagala Adrijan Pahor in Borut Korenjak. Glavni vzdrževalec in redar je bil Milan Kenda. Pogostitev pa je prevzela gostilna 25. maj, ki deluje pod okriljem Kleti Dobrovo. Za izbor nastopajočih in ostalo organizacijo sem skrbel največkrat sam ob pomoči Denisa Kumarja in Mirana Cukjatija. Izbor vseh, ki so stopili na naš oder, je bil res raznolik: Don Juan, Martin Krpan, Bazar, Faraoni, Parni Valjak, Agropop, Plava trava zaborava, Nočni skok, Big ben, Šank Rock, pa tudi Tomaž Domicelj, Tomaž Pengov in Jani Kovačič. Občasno so plese in koncerte organizirale tudi različne briške mladinske organizacije. Takrat so nastopili celo Pankrti in Laibach. Pa še ena zanimivost je bila - uporaba filmskega projektorja. Z Marjanom, ki je vrtel filme v Kulturnem domu Nova Gorica, sva usposobila star projektor, ki je prej služil kinodvorani na Humu. Ob pavzah ansambla sva za popestritev vrtela filme, tudi kultnega Footloose«.

Ob gradnji novega krožišča je bilo med ljudmi celo slišati predloge, da bi lahko stari napis projektanti predvideli v podpornem zidu. A ga seveda niso. Škoda, tako bi lahko ohranili vsaj delček tega kultnega zapisa, za katerega si tudi Dušan Matjac ni nikoli mislil, da bo postal ikoničen. Nov, večji in temnejši napis »vsak patk disko« sedaj pritegne vsak pogled. Če analiziramo velikost črk in njihovo razmerje, ugotovimo, da si je neznani storilec vzel čas pri pisanju slogana. Lahko bi tudi rekli, da je to delo spretnih nostalgikov, ki niso hoteli, da »vsak patk disko« konča na deponiji zgodovine.

Boštjan Simčič

Boštjan Simčič je raziskal izvor slogana »vsak patk disko«.

Zadnji prispevki